Welkom bij Vlaanderen Circulair
Samen naar een circulaire economie voor Vlaanderen

aan de slag ›    over ons ›

 

Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.

                

                  Gerichte Call Design 4 Circularity 2024

                                       Vlaanderen Circulair lanceert een projectoproep om innovatieve projecten in ecodesign te steunen. Minister van Omgeving Zuhal Demir maakt hiervoor 2 miljoen euro vrij.

                                        Lees meer

Jaarverslag 2023 

 

Binnen de 6 werkagenda's experimenteren, analyseren en ondernemen we actief. In 2023 werd het meer dan ooit duidelijk dat de circulaire economie de enige weg voorwaarts is. Opnieuw hebben we daar met het partnerschap Vlaanderen Circulair hard aan getimmerd. Ook in 2024 blijven we dat doen. Daarbij hebben we duidelijke prioriteiten: het identificeren van de hinderpalen om de circulaire economie in de praktijk te brengen en de brugfunctie versterken over departementen en sectoren heen. De 7 hefbomen zetten knelpunten waar mogelijk om in kansen, zodat we steeds meer producten en materialen in omloop houden. Samen zetten we ons in voor een circulaire economie in Vlaanderen. 

Ontdek hier het jaarverslag >

MEMORANDUM 2024

10 actielijnen voor de circulaire economie in Vlaanderen

Na een periode van sensibiliseren, experimenteren en leren van pioniers is het voor Vlaanderen Circulair tijd om op te schalen naar een ruimere groep van actoren in de economie en in de samenleving. Tegelijk zorgen we ervoor dat de laatste hindernissen weggewerkt worden om voluit de omslag te kunnen maken naar een circulaire economie. Dit doen we door sterk in te zetten op partnerschappen op alle niveaus (Europees, Belgisch, regionaal, lokaal), door in de actie te gaan en versneld van elkaars ervaringen te leren en goede praktijken te delen. Door snel te schakelen blijven we koploper in de circulaire economie en zorgen we voor de beschikbaarheid én betaalbaarheid van onze hulpbronnen voor de huidige én toekomstige generaties.

Lees hier de 10 actielijnen in het Memorandum 2024 >

Onze aanpak

We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:

De werkagenda Bio-economie bouwt de strategische basis uit die het (circulaire) potentieel van de Vlaamse bio-economie ten volle realiseert.

Meer over de WA Bio-Economie >

De werkagenda Chemie/Kunststoffen helpt Vlaanderen naar een internationaal toonaangevende circulaire hub voor chemie en kunststoffen te evolueren.

Meer over de WA Chemie/Kunststoffen >

De werkagenda Circulair Bouwen geeft vorm aan een toekomst waarin kwaliteitsvol wonen, werken en leven vooropstaat. Voor iedereen. En met respect voor mens en milieu.

Meer over de WA Circulair Bouwen >

De werkagenda Maakindustrie gaat ervoor om tegen 2030 meer dan de helft van de Vlaamse maakbedrijven (in de reguliere en sociale economie) actief met circulaire economie aan de slag te krijgen.

Meer over de WA Maakindustrie >

De werkagenda Voedselketen gaat voor een verlaging van de materiaalvoetafdruk en milieudruk van de agrovoedingsketen, terwijl het economische belang van het systeem in Vlaanderen minstens gelijk blijft. Dit door een optimaal gebruik van biogrondstoffen, voedselproducten en reststromen.

Meer over de WA Voedselketen >

De werkagenda Waterkringlopen gaat voor een versnelde toepassing van de principes van circulaire economie binnen het waterlandschap in Vlaanderen: waterverbruik verminderen, de juiste kwaliteit voor de juiste toepassing, water meermaals gebruiken waar mogelijk.

Meer over de WA Waterkringlopen >

De werkagenda's krijgen op hun beurt ondersteuning van zeven versterkende 'hefboomwerkingen'. Deze hefbomen pakken uitdagingen aan die gemeenschappelijk zijn voor meerdere werkagenda’s: beleidsinstrumentencirculair aankopencommunicatieonderzoekjobs en vaardighedeninnoveren en ondernemen en financiering.

Meer over onze aanpak >

CircleAid

Ben je ondernemer in de circulaire economie?

Op zoek naar experten in circulaire economie? Met CircleAid vind je eenvoudig en snel de juiste mensen die jou verder kunnen helpen.

ONTDEK CircleAid >

Tools en platformen

Het bos door de bomen zien?
 

Op deze pagina's bundelen we een overzicht van de business-to-business (B2B) tools die je kunnen helpen om circulaire principes in de praktijk toe te passen.

NAAR DE TOOLS EN PLATFORMEN >

CE Kompas

Een handige checklist voor jouw circulair project

Het CE Kompas is een analysetool die aangeeft welke accenten van circulaire economie gelegd worden in een circulair project.

NAAR HET CE KOMPAS >

Vaak gezocht

Open Call

De Open Call is ons subsidieprogramma voor experimentele projecten in de circulaire economie.
Naar de Open Call >

Green Deal Circulair Bouwen

De Green Deal Circulair Bouwen is een 4-jarige alliantie en leercommunity van meer dan 300 organisaties.
Naar de Green Deal >

Doeners in Vlaanderen

Doeners in Vlaanderen is onze databank met circulaire economiecases in Vlaanderen.
Naar de Doeners-databank >

Infografieken

We hebben een sterke traditie in visuele communicatie over de circulaire economie.
Ontdek onze infografieken >