Welkom bij Vlaanderen Circulair
Samen naar een circulaire economie voor Vlaanderen

aan de slag ›    over ons ›

 

Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.

De Circular State Of The Union of kortweg ‘SOTU’ is dé afspraak voor de circulaire community in Vlaanderen, dit jaar op 21/3 tijdens de slotdag van Flanders Technology & Innovation in Hasselt. Tijdens het event belicht het partnership van Vlaanderen Circulair aan de hand van inspirerende voorbeelden de stappen die het afgelopen jaar gezet zijn richting circulaire economie. Mis dit community moment niet en leg nieuwe contacten om verder samen te werken aan een circulair Vlaanderen!

Meer weten en inschrijven >

Onze aanpak

We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:

De werkagenda Bio-economie bouwt de strategische basis uit die het (circulaire) potentieel van de Vlaamse bio-economie ten volle realiseert.

Meer over de WA Bio-Economie >

De werkagenda Chemie/Kunststoffen helpt Vlaanderen naar een internationaal toonaangevende circulaire hub voor chemie en kunststoffen te evolueren.

Meer over de WA Chemie/Kunststoffen >

De werkagenda Circulair Bouwen geeft vorm aan een toekomst waarin kwaliteitsvol wonen, werken en leven vooropstaat. Voor iedereen. En met respect voor mens en milieu.

Meer over de WA Circulair Bouwen >

De werkagenda Maakindustrie gaat ervoor om tegen 2030 meer dan de helft van de Vlaamse maakbedrijven (in de reguliere en sociale economie) actief met circulaire economie aan de slag te krijgen.

Meer over de WA Maakindustrie >

De werkagenda Voedselketen gaat voor een verlaging van de materiaalvoetafdruk en milieudruk van de agrovoedingsketen, terwijl het economische belang van het systeem in Vlaanderen minstens gelijk blijft. Dit door een optimaal gebruik van biogrondstoffen, voedselproducten en reststromen.

Meer over de WA Voedselketen >

De werkagenda Waterkringlopen gaat voor een versnelde toepassing van de principes van circulaire economie binnen het waterlandschap in Vlaanderen: waterverbruik verminderen, de juiste kwaliteit voor de juiste toepassing, water meermaals gebruiken waar mogelijk.

Meer over de WA Waterkringlopen >

De werkagenda's krijgen op hun beurt ondersteuning van zeven versterkende 'hefboomwerkingen'. Deze hefbomen pakken uitdagingen aan die gemeenschappelijk zijn voor meerdere werkagenda’s: beleidsinstrumentencirculair aankopencommunicatieonderzoekjobs en vaardighedeninnoveren en ondernemen en financiering.

Meer over onze aanpak >

CircleAid

Ben je ondernemer in de circulaire economie?

Op zoek naar experten in circulaire economie? Met CircleAid vind je eenvoudig en snel de juiste mensen die jou verder kunnen helpen.

ONTDEK CircleAid >

Tools en platformen

Het bos door de bomen zien?
 

Op deze pagina's bundelen we een overzicht van de business-to-business (B2B) tools die je kunnen helpen om circulaire principes in de praktijk toe te passen.

NAAR DE TOOLS EN PLATFORMEN >

CE Kompas

Een handige checklist voor jouw circulair project

Het CE Kompas is een analysetool die aangeeft welke accenten van circulaire economie gelegd worden in een circulair project.

NAAR HET CE KOMPAS >

Vaak gezocht

Open Call

De Open Call is ons subsidieprogramma voor experimentele projecten in de circulaire economie.
Naar de Open Call >

Green Deal Circulair Bouwen

De Green Deal Circulair Bouwen is een 4-jarige alliantie en leercommunity van meer dan 300 organisaties.
Naar de Green Deal >

Doeners in Vlaanderen

Doeners in Vlaanderen is onze databank met circulaire economiecases in Vlaanderen.
Naar de Doeners-databank >

Infografieken

We hebben een sterke traditie in visuele communicatie over de circulaire economie.
Ontdek onze infografieken >