

Kruimelpad


Agrovoeding is in Vlaanderen een krachtige sector met circulaire toekomst. In 2016 telde het Vlaamse agrobusinesscomplex (ABC) 34.325 bedrijven die samen bijna 152.000 mensen aan het werk zetten – dat is ongeveer 5,5% van alle werkende Vlamingen.
Met een totale omzet van 61,7 miljard euro (waarvan 39,7 miljard uit de voedingsindustrie) en een toegevoegde waarde van 8,3 miljard euro, staat de sector stevig in zijn schoenen.
Van nature circulair
De voedselketen heeft circulariteit in haar DNA. Zo worden nevenstromen van voedingsproducten verwerkt tot veevoeder. Dieren die hiermee gevoed worden, produceren mest die het land vruchtbaar houdt. Op dat land groeien weer gewassen met hoge opbrengsten, waarvan opnieuw voedsel wordt gemaakt.
Totaalplaatje bekijken

Totaalplaatje bekijken
Toch is de cirkel nog niet helemaal rond. Sectoren zijn alsmaar meer externe inputs gaan gebruiken en ze stoten nog te veel schadelijke emissies of afvalstoffen uit.
Nu ligt de focus vooral op interne processen vergroenen en verspilling tegengaan. Dat is goed, maar niet genoeg om onze materialenvoetafdruk te verkleinen.
Om écht vooruit te gaan, moeten we breder kijken. Niet alleen naar wat spelers apart kunnen doen, maar naar het hele plaatje. Zo maken we van individuele uitdagingen een kans voor de hele voedselketen.
Dat is precies wat de werkagenda wil doen: de circulaire aanpak naar een hoger niveau tillen. Slimmer omgaan met wat voorhanden is, dáár ligt de toekomst van onze voedselketen.
Beleidskader
Je verdiepen in het beleid rond dit thema? Dan vind je dit vast de moeite waard:
Drie pijlers van de werkagenda voedselketen
De werkagenda voedselketen wil de materiaalvoetafdruk en de milieudruk van de agrovoedingsketen verlagen, mét behoud van het economisch belang. Hiertoe zetten we in op 3 pijlers:
Optimaal gebruik van biogrondstoffen
De circulariteit van primaire productiesystemen en verwerkings- en distributiesystemen verhogen.
Nieuwe circulaire productiesystemen en culturen ontwikkelen en hun capaciteit vergroten.
Optimaal gebruik van voedsel
Streven naar een groter draagvlak voor een voedingspatroon met een lage grondstoffenimpact, in lijn met de voedingsdriehoek.
Aandacht voor acties gericht aan of uitgevoerd door horeca, catering, retail en consumenten.
Optimaal gebruik van reststromen
Zicht houden op beschikbare reststromen en valoriseren volgens de cascade van waardebehoud.
Kringlopen sluiten op geografisch niveau (zo klein mogelijk, maar zo groot als nodig).
Technologieën en machines om te oogsten en verwerken verbeteren óf nieuwe ontwikkelen.
Reststromen die ongeschikt zijn voor voeding zo efficiënt mogelijk hergebruiken voor de veehouderij.
Hoogwaardigere toepassingen mogelijk maken, onder andere met aangepaste logistieke systemen.
Lees er meer over in het startcharter van de werkagenda voedselketen.
Vlaamse voedselstrategie
Geeft de brede richting aan naar een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem. Een circulaire voedselketen is hierbij een belangrijke strategische doelstelling.
Vlaamse eiwitstrategie
Naar een duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitstrategie. Door onze eiwitproductie en -consumptie te verduurzamen, kunnen we de materialenvoetafdruk van onze voeding verlagen.
Actieplan voedselverlies en biomassareststromen circulair 2021-2025
Concrete acties om voedselverlies te voorkomen en reststromen hoogwaardig te benutten doorheen de keten.