

Kruimelpad
Voedselketen in Vlaanderen

Voedselketen in Vlaanderen
De agrovoedingssector is in Vlaanderen een economische sterkhouder die een groot deel van de omzet, tewerkstelling, uitvoer en investeringen voor zijn rekening neemt. De sector stoomt zich verder klaar voor de circulaire economie.
De werkagenda voedselketen geeft een extra duwtje in de rug. Met concrete acties waarvan er een aantal werden afgerond en andere nog lopen.
Lopende acties


Lopende acties
Community circulaire voedselketen
Binnen de voedselketen hoor je de term ‘circulaire economie’ weinig. Toch werden er al veel circulaire elementen en strategieën ingevoerd. De werkagenda brengt ze voor het voetlicht om anderen te inspireren – van leren naar doen.
Hiertoe organiseren we een jaarlijks community-event, versturen we maandelijks nieuwsbrieven en zijn we actief op LinkedIn.
Op 26 november 2024 kwamen we samen in Gent voor een inspirerende dag rond circulariteit in de agrovoedingsketen. De projectgroep van het event: Flanders’ FOOD, Fevia, B2BE Facilitator/ILVO, VLAIO en BFA.
Benieuwd wat we de aanwezigen voorschotelden?
Afgelopen acties
Van een traject rond circulaire landbouw tot de bouw van een biomassahub en opleidingen: check eerdere initiatieven van de werkagenda voedselketen.
Voedselverlies bestrijden


Voedselverlies bestrijden
Samenwerking kostwinners
Veel organisaties strijden elk op hun manier tegen voedselverlies. Die krachten zijn gebundeld op één platform – De Kostwinners – dat interessante voorbeelden rond voedselverlies in de kijker zet.
VC call voedselverlies
De voedselprojecten gefinancierd door Vlaanderen Circulair zijn afgerond. De lessen delen we in een sessie met de partners van de werkagenda en het actieplan voedselverlies tijdens een event in samenwerking met FoodWIN, Rikolto en OVAM (Platform Voedselverlies).
In de projectgroep: OVAM, ALZ, Vlaco, ILVO, FoodWIN, VVSG, Fevia, Comeos, Voedselbanken, Flanders’ FOOD.
Kennis opkrikken


Kennis opkrikken
Opleidingen en doelgroepen om kennis over circulariteit in de voedselketen in te voeren.
Bootcamp voor hogeschool- en universiteitsstudenten die aan de slag gaan met circulaire uitdagingen uit de voedingssector en er samen oplossingen voor bedenken.
Webinar over levenscyclusanalyse (LCA) in de voedselketen: bedrijven helpen om LCA en Product Environmental Footprint (PEF) in de praktijk te zetten.
Praktische opleiding voor startende land- en tuinbouwers om grip te krijgen op circulaire principes.
Meer weten over deze acties?
Stel je vragen aan de programmamanagers van de werkagenda: Ward Van Belle en Danielle Dewickere.