Kennis

Op deze pagina's kan je terecht voor meer theorie over de circulaire economie, ondernemen in de circulaire economieonderzoekinfografieken, publicaties en educatief materiaal.

Steunpunt Circulaire Economie

Om het beleidsrelevant onderzoek in het kader van de circulaire economie in Vlaanderen te stroomlijnen, werd binnen Vlaanderen Circulair het Steunpunt Circulaire Economie in het leven geroepen.

Meer weten >

Wat is de circulaire economie?

In ons huidige lineaire economische systeem worden grondstoffen omgezet in producten, die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Het systeem van de circulaire economie richt zich daarentegen op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies.

Meer WETEN >

CE vlindergrafiek

Ondernemen in de circulaire economie

Circulaire business modellen renderen. Door een beter gebruik van hulpbronnen zou het Europese bedrijfsleven jaarlijks 630 miljard euro kunnen besparen. Ontdek hier meer over deze nieuwe manieren van bedrijfsvoering.

Meer weten >

circulaire business modellen />

Bouwen in de circulaire economie

Duurzaam bouwen wordt vaak herleid tot energiezuinig bouwen. Een doordacht (her)gebruik van materialen is echter - op lange termijn-  minstens even belangrijk om onze voetafdruk verder te verminderen. Daarom is circulair bouwen, in al zijn facetten, de toekomst van de bouwindustrie.

Meer weten >

Bouwen in de circulaire economie

Infografieken

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom bieden we infografieken aan over diverse aspecten van de circulaire economie. Hieronder een greep. Ontdek ze allemaal.

 

De radicale essentie.

 

De R-strategieën zijn een praktisch handvat voor circulair ondernemen. Deze strategieën staan geordend op de mate van circulariteit.

 

Een overzichtelijke checklist van wat je allemaal kan doen als aankoper om circulair te gaan.

 

Hoe lang gaan de voorraden van enkele belangrijke grondstoffen nog mee?

 

Welke business modellen sluiten kringlopen doorheen de productieketen?

 

Wat zijn de potentiële voordelen van een product-dienst systeem?

 

Wat is de link tussen circulaire economie en klimaatinspanningen?

Publicaties

Hier vind je een greep uit onze publicaties. Ontdek ze allemaal.

 

Vlaanderen Circulair en OVAM lanceerden vier projectoproepen om innovatieve en waardevolle circulaire economieprojecten te ondersteunen. Van elk afgerond project maakten we een fiche.

 

Deze brochure verzamelt materiaal en methodes om circulaire economie en ecodesign in hoger onderwijs-opleidingen te integreren. Je vindt er procesflows, (logistieke) investeringen, documentatie.

 

Een handige checklist met 43 punten om circulaire economieprojecten op te baseren.

 

We vertaalden onze Terugblik in het Engels. Handig om aan een internationaal publiek uit te leggen wat zoal in Vlaanderen gebeurt.

 

In dit e-book vind je een overzicht terug van het Boostcamp, en een reflectie erop, deels gebaseerd op de notities die de deelnemers na de Boostcamp deelden.

 

Onze regelgeving is vooral op maat van een lineaire economie gemaakt. Dit rapport neemt via cases van de Open Call Circulaire Economie 2017 enkele juridische topics onder de loep.

 

Dit rapport verkent de kansen en knelpunten voor de financiering van de circulaire economie, en meer bepaald as-a-service business modellen. Het rapport doet concrete aanbevelingen aan zowel overhede…

 

Met het Frontrunnersproject brengen we boeiende verhalen van innovatieprojecten op het kruispunt van circulaire economie, energie en industrie 4.0 in beeld.

 

40 leveranciers stellen hun circulair aanbod voor. Domeinen: kantoor, bouw, ICT, verlichting, textiel en werkkleding en andere.

 

De klimaatuitdaging wordt vaak herleid tot een energieprobleem. Vandaag weten we echter dat de hoge energievraag voor een groot deel verscholen zit in de manier waarop we met materialen omspringen.

 

Dit is het tweede deel van de prospectieve studie die het circulaire potentieel onderzoekt in Genk, Hasselt en de gemeente Houthalen-Helchteren (=samen Poort Genk). Dit rapport schetst een brede visi…

 

Deze publicatie stelt de werking van ons unieke partnerschap tussen overheden, bedrijven, middenveldorganisaties en kennisinstellingen voor. 

 

Circulaire ondernemingen financieren: hoe moet dat dan? Wat moet veranderen? Wat niet? En wat zijn de risico’s? Dit rapport biedt een overzicht van wat we vandaag alvast weten.

 

Dit e-boek uit 2014 (toen nog door Plan C) toont hoe de circulaire economie in Vlaanderen en Europa begint te leven, wat de kansen zijn en hoe organisaties er nu al in de praktijk mee aan de slag gaa…

Educatief materiaal

We verzamelden heel wat interessant educatief materiaal op KlasCement.

NAAR Klascement >

educatie