Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Papillon

Mensen in armoede huren zuinige huishoudtoestellen

Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen verhuurt 100 huishoudtoestellen aan mensen met energieschulden en oude energieverslindende apparaten in huis.

Dat gebeurt via de lokale OCMW's in de Westhoek. Het gaat om koelkasten, diepvriezers en de combiversie daarvan, om wasmachines, droogkasten en vaatwassers, allemaal van het merk Bosch. Het project heet Papillon en heeft de uitdrukkelijke bedoeling om via de principes van circulaire economie te strijden tegen energiearmoede. De huurcontracten lopen over 10 jaar. 10 jaar waarin de service en garantie inbegrepen zijn. Maandelijks betaalt elk gezin ongeveer 7 euro per toestel. Eén keer per jaar stort Samenlevingsopbouw het verzamelde huurgeld door naar BSH Home Appliances, dat eigenaar van de toestellen blijft. Na de huurperiode keren de toestellen naar Bosch terug voor hergebruik of recyclage.

Met dit eerste experiment wil Bosch ervaring opdoen op het vlak van circulaire economie. Bij het ontwerp van nieuwe toestellen kan het dan rekening houden met onder meer het verkleinen van de afvalberg en duurzame herstellingen. Na een leerfase van twee jaar wil dit project uitzwermen in de rest van Vlaanderen. Intussen is er contact met diverse Europese steden die ook dit model willen toepassen.

Photo by Naomi Hébert on Unsplash

Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen

Partners BSH Home Appliances

Thema's Call 2017 ›

Sectoren Diensten › Detailhandel › Sociaal-cultureel ›