Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Groenafval wordt nieuwe grondstof

Pro Natura / INNEC

Dit project test een lokale biomassahub in Eeklo, waar de industrie overschakelt op lokaal groenafval als grondstof. Het creëert ook extra jobs voor laaggeschoolden.

De stap van groenafval naar grondstof en van petroleum- naar bioraffinage is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Groenafval moet eerst verzameld, gescheiden en gezuiverd worden, en dat is erg duur. Daarom kiezen heel wat bioraffinaderijen voor ongescheiden, vaak geïmporteerde en dus minder duurzame biomassa als input.

Sociaaleconomiebedrijf Pro Natura (met INNEC (Innovatie in Natuur en Ecologie) als spin-off) en afvalbedrijf Renewi geloven in een economisch rendabele overschakeling als minstens drie voorwaarden zijn vervuld. Ten eerste moet elke component van het groenafval benut worden. Ten tweede kan dat pas als bedrijven intens samenwerken in een biomassacluster. En ten derde moet de sociale economie ingeschakeld worden, niet alleen bij oogsten, transporteren en voorbehandelen van het groenafval maar mogelijks ook bij de conversie en productie van de nieuwe grondstof.

Foto en schema: Pro Natura

Pro Natura / INNEC

Partners Renewi, UGent en HOGent, Studio Transitio

Thema's Call 2017 ›

Sectoren Bio-massa ›