We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Door het inschakelen van onbenutte goederen en diensten kan de deeleconomie een bijdrage leveren aan de duurzame stad van de toekomst. Eén boormachine kan bijvoorbeeld volstaan om 6 huishoudens te bedienen. De winst voor het milieu zit hem dus in de materialen die niet nodig zijn om die 5 andere boormachines te produceren. De deeleconomie speelt zich voornamelijk af in de steden, waar veel mensen en goederen samen komen.
Met het project ‘de delende stad’ onderzochten we de bijdrage van een deeleconomie aan de ontwikkeling van een duurzame stad en wat onze rol als stad kan zijn. Onder begeleiding van Stadslab2050, het stedelijke innovatielabo rond duurzaamheid, zetten 3 partners elk een pilootproject op:
Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad onderzocht het potentieel van materialen en diensten delen voor maatschappelijk kwetsbare groepen. Zij gingen aan de slag met het delen van boeken aan de schoolpoort. Kan de deeleconomie op die manier bijdragen aan nieuwe vormen van solidariteit?
Antwerp Management School toonde aan dat ook bedrijven en organisaties stappen zetten naar een stedelijke deeleconomie. Hun gloednieuwe campus en gedeelde fietsenparking op het Mechelse Plein vormden de aanleiding om samen met de buurt op zoek te gaan naar gedeelde winst.
En wat als de stedelijke organisatie zelf aan het delen gaat? Met een centralisatie van diensten op de planning, onderzocht de afdeling Stadsbeheer van de stad Antwerpen hoe delen past binnen haar werking.
Stad Antwerpen
Partners Samenlevingsopbouw Antwerpen stad, Antwerp Management School
Sectoren
Thema's
Organisaties
Dankzij het project kregen we veel bijkomende inzichten over de rol van de stad in een toekomstige duurzame deeleconomie. Het potentieel van de deeleconomie, met haar brede waaier aan vormen en mogelijkheden, werd opnieuw bevestigd.
Lokale besturen staan vaak nog aan het begin van een brede implementatie van deeleconomie in hun beleid. We beseffen wel dat de verschuiving van bezit naar gebruik al enkele jaren werd ingezet en nog aan vaart zal winnen.
Als vervolg op dit project onderzoekt de afdeling stadsbeheer van de stad Antwerpen de maatschappelijke impact van het toekomstige logistiek centrum, waar heel wat uitvoerende diensten zullen worden gecentraliseerd. Deeleconomie blijft daardoor op de agenda. Ook de nieuwe beleidsnota over gedeeld ruimtegebruik zorgt voor verankering in de werking van de stad.
De resultaten en ervaringen hebben Antwerp Management School ertoe aangezet om toekomstige deelacties sterker in te bedden in de eigen basiswerking. Voor de nieuwe lichting Fulltime Master studenten 2019 werd binnen hun Global Leadership Skills development track de mogelijkheid gecreëerd om om duurzame acties voor en met de buurt op te zetten.
Samenlevingsopbouw gaat op zoek naar partners om een structurele samenwerking uit te bouwen zodat deze initiatieven ook gedragen worden door andere actoren. Zo is er een gesprek om boekdelen een vast onderdeel te maken van de plaatselijke bibliotheek van Deurne.