We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Dégage is een burgerorganisatie die particulier kostendelend auto- en fietsdelen aanbiedt in Vlaanderen en Brussel.
Korte afstanden zijn perfect met de fiets te doen. Daarom biedt Dégage een alternatief voor de (gedeelde) auto aan. Op het deelplatform kan je speciale fietsen van Dégage-leden gebruiken: bakfietsen om vrachten of kleine kinderen te vervoeren in de buurt, snelle elektrische fietsen voor iets langere afstanden, mountainbikes en tandems en vouwfietsen voor gecombineerde verplaatsingen met de trein.
Aan de ene kant is er veel vraag naar speciale fietsen, maar mensen aarzelen om er een te kopen omdat het een grote investering is voor vaak occasionele verplaatsingen. Aan de andere kant beschikken heel wat mensen over een bakfiets die intensief werd gebruikt toen de kinderen klein waren, maar die nu het grootste deel van de tijd op stal staat. Die twee groepen worden via Dégage Fietsdelen met elkaar verbonden.
In 2020 werden zo al meer dan 680 ritten gereden door 145 gebruikers in Gent, Melle, Vinderhoute, Laarne, Halle, Mechelen, Brugge en Antwerpen.
Dégage wil volop inzetten op de verdere uitbreiding van dit aanbod.
Anno 2022 telt Dégage meer dan 350 deelauto’s, 30 deelfietsen en bijna 5000 leden.
Sectoren
Thema's
Organisaties
Het fietsdeelsysteem wordt ook na dit project voortgezet. Het aanbod is volwaardig geïntegreerd in de werking van Dégage, zoals bij de infosessies en de communicatie via wijkantennes.
Het is belangrijk dat we voortwerken aan het intensifiëren van het gebruik van de deelfietsen. Dit is nodig om het kostendelend principe van Dégage waar te maken. Met 4 tot 8 ontleningen per fiets per maand, kunnen we de kosten voor eigenaars dekken.
Daarnaast gaan enthousiaste leden van Dégage het systeem in 2020 in andere Vlaamse steden verder uitrollen. Belangrijk hierbij zijn fietseigenaars die deeleconomie genegen zijn en een lokaal aanbod, op wijkniveau, van speciale fietsen voor de leden.