We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Tegenwoordig bevatten ontzettend veel producten de grondstof polypropyleen (PP). Europese bedrijven gebruiken jaarlijks 10,3 miljoen ton primair PP, onder meer in de (wegen)bouw, de industrie, de landbouw, de textielindustrie en voor de productie van gereedschap, elektro, verpakkingsmateriaal en zo veel meer. Doorgaans komen die producten aan het einde van hun leven bij het restafval terecht en worden ze verbrand. Slechts een beperkte hoeveelheid PP wordt vandaag gerecycleerd en lokaal gebruikt.
Daar wil Centexbel met het project Polypropyleen Circulair iets aan doen. Zo voeren we onderzoek naar de mogelijkheid om PP-afval of PP-nevenstromen uit productieprocessen cross-sectoraal in te zetten. We willen zicht krijgen op de omvang van de PP-stromen en op de chemische kenmerken om na te gaan of we bepaalde PP opnieuw als grondstof kunnen inzetten.
Verder zal het belangrijk zijn om PP-producten selectiever te kunnen inzamelen, sorteren en recycleren. Zo verbetert de kwaliteit van de PP-recyclaten en kunnen we er lokaal nieuwe en waardevolle producten mee maken.
De resultaten van dit onderzoek willen we met alle actoren binnen de PP-waardeketens delen om ze zo goed mogelijk te informeren en sensibiliseren, en mogelijke knelpunten bespreekbaar te maken.
Centexbel
Partners Federplast.be, Plarebel, Agoria, Sirris, Go4Circle, Essenscia
Sectoren
Thema's
Organisaties
PP is een materiaal dat in de toekomst nog aan volume zal toenemen. De inherente eigenschappen van PP zorgen wel voor wat bijkomende beperkingen. Zo is PP gevoelig voor het opnemen van geuren en is de verscheidenheid van de grades PP ook enorm. Dit bemoeilijkt de recyclage via mechanische weg. In dat kader is er voor de chemische recyclage een zeer mooie opportuniteit die zich aanbiedt. Via deze chemische recyclage wordt het mogelijk om opnieuw food grade materialen te maken (PP wordt vaak gebruikt voor voedingstoepassingen) en het vangt het probleem op van de grote diversiteit in grades (heel visceus materiaal voor textielapplicaties en zeer vloeibare materialen voor spuitgiettoepassingen (bijvoorbeeld verpakkingen).