We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Vandaag gaat er veel aandacht naar het bewust kiezen voor een duurzamere en milieuvriendelijke manier van leven. Overheden leggen ook steeds meer ecologische richtlijnen en doelstellingen op. Dat is in principe goed nieuws, maar mensen die onder de armoedegrens leven, hebben niet altijd de kans om milieuvriendelijke keuzes te maken. Een houtkachel is nu eenmaal veel goedkoper dan een woning isoleren, en een nieuwe ijskast of wasmachine, laat staan een energiezuinig model, is onbetaalbaar. Mensen in een kwetsbare situatie hebben wel recht op bijvoorbeeld een verlaagd elektriciteitstarief, maar dat lost het probleem zelf niet op. Ook afkopen op afbetaling kost hen op het einde van de rit veel aan intresten. En voor een energielening zijn vele van deze kwetsbare gezinnen niet kredietwaardig genoeg.
Om voor die energiearmoede een oplossing te vinden, bedacht Stefan Goemaere van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen het circulaire project ‘Papillon’. Het principe is eenvoudig: gezinnen die onder de armoedegrens leven en niet over de middelen beschikken om een nieuw huishoudtoestel te kopen, kunnen energievriendelijke toestellen huren aan een laag maandelijks tarief van 7 euro. Voor het project werkt Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen samen met Bosch Huishoudelektro, die de toestellen aanlevert, onderhoudt en eventueel vervangt. Tijdens het project had Bosch ook het circulaire idee om gerefurbishte toestellen te huur aan te bieden. Dat zijn toestellen die bijvoorbeeld onder garantie een kleine herstelling kregen of transportschade opliepen … Die toestellen worden dan terug in orde gesteld in samenwerking met Sofie, een sociaal economiebedrijf uit Luik.
Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen
Partners BSH Home Appliances
Sectoren
Thema's
Organisaties
Het project Papillon krijgt zeker nog een vervolg. Het pilootproject en de samenwerking werd door beide projectpartners positief geëvalueerd, en kreeg ook van buitenaf veel positieve reacties.
In Vlaanderen zijn er momenteel zo’n 120.000 gezinnen die energieverslindende toestellen gebruiken en in energiearmoede leven. Diverse instanties in Vlaanderen en daarbuiten zijn geïnteresseerd in het project: OCMW’s, gemeentebesturen in alle Vlaamse provincies, consumentenorganisaties … Er is dus zeker nog werk aan de winkel.
Daarnaast is er concrete interesse om Papillon in het buitenland te laten lopen. Zo is er interesse van sociale ondernemers in Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië … Ook mensen actief binnen de Europese Commissie zijn fan van Papillon en promoten het als good practice op tal van fora.
Verder is het de bedoeling van Bosch om een gelijkaardig product-dienstmodel op te zetten voor mensen zonder energiearmoede.