We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Wat kan je allemaal doen met groenafval, behalve composteren of vergisten? Is het mogelijk om lokaal groenafval ook zodanig te verwerken dat het kan dienen als grondstof voor de industrie? Om op die vraag een antwoord te vinden, startte Pro Natura begin 2018 met een verkennend onderzoek in samenwerking met Renewi , Studio Transitio, UGent en HOGent . Dat onderzoeksproject bestond uit verschillende fases. In een eerste fase gingen we op zoek naar de juiste fracties groenafval, gebaseerd op welke soort biogrondstoffen bepaalde producenten in de industrie reeds gebruikten.In een tweede fase hebben we onze focus gelegd op de verwerking en omzetting van die materialen, met oog op mogelijke toepassingen. Vervolgens hebben we in samenwerking met geïnteresseerde bedrijven kleinschalige praktijktesten gevoerd naar de verschillende soorten toepassingen. De resultaten waren alvast veelbelovend en daarom hebben we in een volgende stap onderzocht hoe die verschillende toepassingen konden samengebracht worden in een totaalconcept. Verder hebben we via interviews en workshops ook ingezet op het samenbrengen van verschillende actoren die geïnteresseerd waren in dit omzettingsproces. Ten slotte hebben we ook nog de nodige aandacht besteed aan de disseminatie van onze resultaten.
Pro Natura / INNEC
Partners Renewi, UGent en HOGent, Studio Transitio
Sectoren
Thema's
Organisaties
Pro Natura heeft dankzij dit project een hechte samenwerking kunnen opbouwen met haar partners, zoals de biobased maakbedrijven Orineo, Circular Matters, BC Materials, RELEAF, Ecotreasures, Glimps.bio … Ze leverden grondstoffen voor het designproject van Designer van het Jaar 2020 Sep Verboom, ism Circular Matters: https://pronatura.be/nieuws/designer-of-the-year-zet-ploeg-arbeidszorg-en-biomassa-van-pronatura-in-bij-project-ontketen
Dankzij de veelbelovende projectresultaten zijn we ook klaar voor het proefdraaien van een business model voor een marktplaats in ecologische grondstoffen, of een model dat een aanvulling betekent voor de huidige composteersites. Deze nieuwe economische activiteit zal in de toekomst extra jobs voor laaggeschoolden opleveren.
De partijen waarmee we praktijktesten hebben uitgevoerd, onderzoeken ook elk op zich hoe ze tot een commercieel eindproduct kunnen komen met onze grondstoffen. Sommigen werken daarvoor samen met designers, anderen bouwen showcases in samenwerking met eindgebruikers en evalueren hun reacties.
Het is alvast erg belangrijk om tot een commercieel eindproduct te komen om zo de vraag naar vezels en sappen uit groenafval op gang te trekken. De biomateriaalproducenten staan momenteel echter nog aan het begin van een mogelijke commerciële productie en verkoop.
Pro Natura en Innec dienden een innovatieproject in bij de provincie Vlaams-Brabant. Dat project richt zich op de ontwikkeling van design kantoorinrichting op basis van biomateriaal gemaakt uit o.a. groenafvalstromen. Filmpje over project Nature Based Offices, gesteund door provincie Vlaams- Brabant: https://vimeo.com/432413237
NNOF uit Vilvoorde ging alvast de uitdaging aan om in 2020-2021 zeven van hun meubelsets af te werken met biogebaseerde materialen van de bedrijven waarmee wij samenwerken.