We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Voedselverlies en -verspilling komt voor in verschillende schakels van de voedingsketen. In de agro- en voedingsindustrie ontstaan er grote verlies- en nevenstromen, maar ook bij de consument thuis en op het niveau van distributie zijn er verliezen. Slechts een klein deel hiervan wordt momenteel hergebruikt. Er is nog steeds nood aan nieuwe visies en opportuniteiten om de waarde van voedseloverschotten zo hoog mogelijk te houden. Bovendien is voedselverlies bestrijden ook een van de meest kostefficiënte methodes om CO2 uit te sparen.
Met dit project wenst HERW!N het grote aanbod aan overschotten geschikt te houden/maken voor menselijke consumptie en tegelijk meerwaarde te creëren op sociaal en milieuvlak.
Zo willen we sociale-economiebedrijven stimuleren en ondersteunen om nieuwe lekkere producten te maken op basis van overschotten uit de supermarkt en nevenstromen van landbouw- of voedselverwerkende bedrijven. Daarbij zetten we in op een demonstratie van ons reeds ontwikkeld, succesvol businessmodel van de Restjesfabriek. Bedrijven kunnen rekenen op de ondersteuning van experten van HERW!N, CODUCO en VIVES om samen een businessmodel tegen voedselverspilling op te starten en het in de praktijk te testen.
Met dit project richten we ons naar de groeiende markt van duurzaam geproduceerde producten, en spelen we in op het groeiende bewustzijn bij de consument over voedselverspilling. De hele keten wordt meegenomen in deze innovatie: van leveranciers en producenten tot consumenten.
KOMOSIE
Partners VIVES, CODUCO
Sectoren
Thema's
Organisaties
Dit project moeten we beschouwen als onderdeel van een evolutie. De resultaten worden gebruikt in een groot Interregproject dat momenteel loopt en waarin VIVES eveneens een partner is.
We blijven in overleg met de supermarktketens om na te gaan of het mogelijk is sociale-economiebedrijven in te schakelen voor het maken van producten op basis van hun overschotten.
We maken tevens deel uit van de Food Waste Alliance, gecoördineerd door FoodWIN. Ook in dat samenwerkingsverband is het de bedoeling meer aandacht te besteden aan samenwerking tussen reguliere en sociale economie op vlak van voedselreststromen.