A(t/s) your service!

donderdag 9 november 2023

Verdienstelijkingsmodellen in de Circulaire Economie: Uitdagingen, Oplossingen en Opportuniteiten voor Ondernemers

De circulaire economie wint steeds meer aan belang, binnen verschillende sectoren alsook in de academische wereld. Arteveldehogeschool heeft zich de afgelopen jaren gericht op onderzoek naar dit onderwerp en heeft nu een vervolgonderzoek uitgevoerd naar verdienstelijkingsmodellen. In dit onderzoek zijn 16 bedrijven geïnterviewd om inzicht te krijgen in de uitdagingen, oplossingen en opportuniteiten bij het opzetten van een circulair verdienstelijkingsmodel.

Verdienstelijkingsmodellen in de circulaire economie

Een verdienstelijkingsmodel, ook wel bekend als "product-as-a-service" (PaaS), is een voorbeeld van een circulair businessmodel. Bij een verdienstelijkingsmodel blijft de eigenaar van het product verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud ervan, terwijl de klant alleen betaalt voor het gebruik ervan. Dit stimuleert duurzaamheid doordat producten langer meegaan en efficiënter worden gebruikt.

Uitdagingen en oplossingen

Het onderzoek heeft verschillende uitdagingen geïdentificeerd waar bedrijven mee te maken kunnen krijgen bij het opzetten van een verdienstelijkingsmodel. Financiële en economische uitdagingen, terughoudendheid van financiële instellingen, regelgeving en organisatorische cultuur zijn slechts enkele voorbeelden van obstakels die bedrijven kunnen tegenkomen.

Gelukkig biedt het rapport ook oplossingen voor deze uitdagingen. Het aangaan van slimme partnerschappen, het nadenken over retourlogistiek, het doen van marktonderzoek en het kiezen van de juiste financieringsvorm zijn slechts enkele aanbevelingen die worden gedaan om succesvolle verdienstelijkingsmodellen te realiseren.

Opportuniteiten voor ondernemers

Naast de uitdagingen biedt het rapport ook inzicht in de opportuniteiten die verdienstelijkingsmodellen bieden. Zo kunnen bedrijven veerkrachtiger omgaan met externe schokken, anticiperen op toekomstige belastingen en regelgeving, en voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame producten en diensten.

Als bedrijf kan je gradueel het risico van verdienstelijking opschalen door te beginnen met een beperkte product-dienst combinatie voor een segment van je producten. Zo kan je snel leren zonder al te hoog risico. Als antwoord op de terughoudendheid van financiële instellingen, kan je starten met een verdienstelijkingsmodel op te richten in de schoot van een grotere lineaire activiteit (denk bijvoorbeeld aan een aparte afdeling/product/spinn-off binnen een lineaire activiteit).

Wil je aan de slag met product-dienst combinaties, maar wil je advies op maat? Neem dan contact op met de circulaire bedrijfsadviseurs van VLAIO.

Meer info

 Lees het volledig rapport >  Lees de verkorte booklet >

Contactgegevens:
Veronique Vermoesen: veronique.vermoesen@arteveldehs.be
Simon Van Beveren: simon.vanbeveren@arteveldehs.be

Meteen zelf aan de slag?

 Check de methodologische gids Paas >  

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels