We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Diverse overheden en fondsen maken middelen vrij voor circulaire economieprojecten. Een overzicht.
Met deze projectoproep 'Belgium Builds Back Circular' of BBBC wil de federale overheid innoverende projecten en onderzoeksactiviteiten steunen die de circulaire dimensie integreren in vier specifieke sectoren: e-bikes, windenergie, gezondheidszorg en biomimetica.
Voor deze oproep bedraagt de financiële ondersteuning per project minimum 250.000 en maximum 1.000.000 euro. De projecten zullen de steun ontvangen in overeenstemming met de regels voor staatssteun.
31 oktober 2022: Afsluiting van de projectoproep (uiterste datum voor het indienen van projectvoorstellen)
De financieringsadviseurs van VLAIO kunnen je als ondernemer verder helpen wanneer je project een innovatie is van een product, dienst of businessmodel.
Meer over de adviesverlening van VLAIO >
Neem zeker ook een kijkje op de gids die VLAIO heeft gemaakt om je doorheen het financieringslandschap te loodsen:
Naar de financieringsgids >
Heb je een andere financieringsnood of wil je een samenwerking opzetten tussen private en publieke organisaties, dan zijn één van volgende recent gelanceerde calls misschien wel iets voor jou:
Heb je een projectidee over duurzame en innovatieve technologieën, producten en concepten die leiden tot een efficiënter waterbeheer (binnen een bedrijf, bedrijventerrein, stad,…)? Zeker als de innovatie ook leidt tot een besparing of recuperatie van grondstoffen en/of energie biedt Vlakwa consortia van bedrijven en organisaties de kans om een demonstratie- en disseminatieproject in te dienen.
Met de oproep 'Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst' stimuleert POM West-Vlaanderen via Fabrieken voor de Toekomst de samenwerking tussen bedrijven. Concreet is er 500.000 euro om 20 kortlopende en praktijkgerichte innovatieve samenwerkingsprojecten te ondersteunen.
We evolueren van een eigendomseconomie naar een gebruikseconomie. Dat is één van de principes waarop de circulaire economie is gestoeld. Er zijn in ons land de voorbije jaren honderden circulaire projecten ontwikkeld.
Deze projecten bevinden zich echter vaak nog in een experimentele (demonstratie)fase en kennen nog geen schaaleffect, mede door een gebrek aan aangepaste, innovatieve financiering. Daarnaast missen vele bedrijven en overheden de kennis rond innovatieve financierings- en as-a-service modellen.
Circulaire ondernemingen financieren: hoe moet dat dan? Wat moet veranderen? Wat niet? En wat zijn de risico’s? Dit rapport biedt een overzicht van wat we vandaag alvast weten.