CAP Circular Ambassador Program

To the English webpage >

Word een circulaire ambassadeur in 2024!

De transitie naar een circulaire economie is ingezet, maar kent nog heel wat uitdagingen. Daarom biedt Vlaanderen Circulair i.s.m. MADE, een tweede editie van het opleidingstraject CAP BELGIUM aan dat deelnemers opleidt tot Circulaire Ambassadeurs, via een unieke combinatie van kennis én vaardigheden.

Popel je om in jouw organisatie met circulaire economie aan de slag te gaan maar weet je niet goed hoe? Heb je zin om jouw steentje bij te dragen én anderen te inspireren om hetzelfde te doen? Schrijf je dan in op ons 7-daags interactief opleidingstraject en word een Circulaire Ambassadeur! De voertaal van CAP Belgium '24 is Engels (presentaties en groepswerk).

De eerste editie van het Circular Ambassador Program Belgium liep in 2023. Door het grote succes organiseren we dit programma opnieuw in 2024 samen met Brussel en Wallonië voor een tweede Belgische editie. De inschrijving voor CAP-Belgium loopt tot 21 juni 2024.

Schrijf je hier in voor het programma van CAP Belgium

Wat is het 'Circular Ambassador Program' of kortweg 'CAP'?

In de circulaire economie zitten oplossingen vaak verspreid over de volledige waardeketen. Het combineren van samenwerkingen, duurzaam (product) ontwerp, circulaire businessmodellen en processen is vaak complex en vraagt veel overtuigingskracht. Het gaat daarin niet alleen over kennis van de circulaire economie, maar ook over vaardigheden om die kennis om te zetten in concrete actie, en verandering binnen organisaties in gang te zetten. Daarom leiden we binnen het Circular Ambassador Program 50 deelnemers op tot Circulaire Ambassadeurs.

In 7 opleidingsdagen, verspreid over 3 blokken, gaan we door het volledige ontwerpproces, van probleemexploratie en conceptualisatie tot aan de implementatie. Op deze manier komen de belangrijkste elementen naar boven om werk te maken van de circulaire economie. Hierin brengen we niet alleen kennis over de circulaire economie bij, maar ook de nodige creatieve vaardigheden en leiderschapsvaardigheden om binnen jouw omgeving écht werk te maken van verandering. De opgedane kennis en kunde passen we voorts meteen toe op actuele cases uit het werkveld.

Een circulaire ambassadeur, wat is dat eigenlijk? Als ambassadeur verwachten wij dat je je engageert om kennis, tools en vaardigheden te delen die de overgang naar een circulaire economie mogelijk maken en versnellen. Dit kan je doen op jouw manier, in je eigen context, door het delen van jouw ervaringen, informeren, activeren en/of inspireren van anderen.

Een unieke opleiding

 • Sterke combinatie van theorie en praktijk
 • Co-creatieve opleiding
 • Multidisciplinaire teams
 • Inspirerende locaties
 • Beperkt aantal deelnemers

Tijdsinvestering

 • 7 opleidingsdagen
 • 24u thuiswerk verdeeld over 3 maanden

Wat is het 'Circular Ambassador Program' of kortweg 'CAP'?

In de circulaire economie zitten oplossingen vaak verspreid over de volledige waardeketen. Het combineren van samenwerkingen, duurzaam (product) ontwerp, circulaire businessmodellen en processen is vaak complex en vraagt veel overtuigingskracht. Het gaat daarin niet alleen over kennis van de circulaire economie, maar ook over vaardigheden om die kennis om te zetten in concrete actie, en verandering binnen organisaties in gang te zetten. Daarom leiden we binnen het Circular Ambassador Program 50 deelnemers op tot Circulaire Ambassadeurs.

In 7 opleidingsdagen, verspreid over 3 blokken, gaan we door het volledige ontwerpproces, van probleemexploratie en conceptualisatie tot aan de implementatie. Op deze manier komen de belangrijkste elementen naar boven om werk te maken van de circulaire economie. Hierin brengen we niet alleen kennis over de circulaire economie bij, maar ook de nodige creatieve vaardigheden en leiderschapsvaardigheden om binnen jouw omgeving écht werk te maken van verandering. De opgedane kennis en kunde passen we voorts meteen toe op actuele cases uit het werkveld.

Een circulaire ambassadeur, wat is dat eigenlijk? Als ambassadeur verwachten wij dat je je engageert om kennis, tools en vaardigheden te delen die de overgang naar een circulaire economie mogelijk maken en versnellen. Dit kan je doen op jouw manier, in je eigen context, door het delen van jouw ervaringen, informeren, activeren en/of inspireren van anderen.

Voor wie?

Wij zoeken mensen die klaar zijn om een impact te maken binnen hun eigen professionele omgeving. Heb jij een breed netwerk waar je het circulaire gedachtengoed kan delen? Sta jij klaar om mensen te overtuigen om de stap naar een circulaire waardeketen te zetten? Begin jij binnenkort met werken en breng jij graag een nieuwe wind binnen in een bedrijf? Of breng jij jarenlange ervaring mee naar CAP die helpt bij het activeren van anderen en het implementeren van verandering?

Het programma

De opleiding is opgebouwd uit 7 opleidingsdagen verdeeld over drie blokken. Tussen deze blokken wordt er telkens een dag aan thuiswerk gerekend, ter voorbereiding van een intervisiemoment waar persoonlijke coaching gegeven wordt. Tijdens het CAP worden jullie ingedeeld in multidisciplinaire groepen van vijf deelnemers. Met deze groep ga je aan de slag met een vraaggestuurde, actuele case rond de circulaire economie, om zo de kennis en vaardigheden die aangebracht worden meteen toe te passen. We gebruiken hiervoor designmethodes, met een interactief en creatief proces.

Wat mag je verwachten? 

 • Kwalitatieve 7-daagse opleiding op 3 inspirerende locaties
 • Coaching door experten in de circulaire economie
 • Samenwerken in multidisciplinaire teams van (young) professionals
 • Opportuniteiten om je professionele circulaire netwerk verder uit te bouwen
 • Opname in de Vlaanderen Circulair CircleAid experten database
 • Werken rond actuele cases: Je krijgt de keuze om te werken rond één van de actuele cases uit een van onderstaande domeinen: Bio-economie/ Circulair bouwen/ Chemie & Kunststoffen/ Maakindustrie/ Voedselketen/ Waterkringlopen

Praktisch

Opleidingsdagen:
 18-19 september 2024
 15-17 oktober 2024
 13-14 november 2024

Intervisiemomenten (45 min):
1 oktober en 5 november 2024

Slotevenement: 28 november 2024

Prijs: €950*
€ 95 voor studenten,
€ 450 voor sociale economie/vzw

* KMO-portefeuille mogelijk (tot 30% subsidie voor Vlaamse KMO's)

 

CAP 2022

De eerste editie van het Circular Ambassador Program liep van september tot december 2022. 

Lees hier alles over CAP '22 en het SLOTEVENEMENT > 

CAP BELGIUM 2023

CAP Belgium in het voorjaar 2023 was een echte Belgische editie met deelnemers vanuit Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Lees hier alles over CAP '23 en het SLOTEVENEMENT > 

Ben jij helemaal overtuigd? Word jij een van de nieuwe Circulair Ambassadeurs? Aarzel dan zeker niet om je in te schrijven en wie weet ben jij er wel bij!**

** Er zijn slecht beperkte plaatsen beschikbaar. Er zal een selectie plaatsvinden om multidisciplinaire teams te kunnen garanderen. Je word steeds tijdig ingelicht of je al dan niet geselecteerd bent.