We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
België kreeg de laatste jaren te maken met perioden van langdurige droogte en bijhorende watertekorten. Het inzetten van alternatieve waterbronnen is meer dan ooit aan de orde. Bij het recent ombouwen van de Bellewaerdehoeve tot een kleine camping, werd dan ook gezocht naar manieren om het waterverbruik te beperken en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.
Rietland, gespecialiseerd in het bouwen van rietvelden voor de zuivering van afvalwater, installeerde via dit project een Phytoparking op het terrein. Dat is een ruimtebesparend waterzuiveringsconcept dat afvalwater zuiveren combineert met parkeerruimte. Zo installeerden Rietland op de camping een belucht hybride zuiveringsveld onder de fietsenparking in een open schuur, dat al het afvalwater zuivert, inclusief toiletwater (zwart water).
De Phytoparking bestaat uit 2 zuiveringsdelen; één voor grijs (afvalwater van keuken, douche, wasmachine) en één voor zwart water. Het gezuiverde water wordt naar 2 buffertanks gepompt. Het gezuiverde afvalwater van de Phytoparking wordt hergebruikt voor toiletspoeling. In uitzonderlijke situaties van een hoge bezettingsgraad en warm weer is het ook mogelijk het grijze afvalwater op te waarderen tot drinkwater dankzij een off-grid drinkwaterinstallatie van De Watergroep.
Andere hoogwaardige toepassingen voor het gezuiverde afvalwater, zoals irrigatiewater voor landbouw of infiltratie om grondwatertafels op peil te houden, worden nog onderzocht.
Rietland
Partners Cofrax, Universiteit Gent, Vlakwa, Vlario, camping ‘t Hof Bellewaerde
Sectoren
Tot 2024 wordt de waterkwaliteit van de Phytoparking opgevolgd via het Europees project Multisource. Dat zal meer inzichten opleveren over minder voor de hand liggende parameters zoals zware metalen, microplastics en micropolluenten.
Met de nieuw vergaarde data van Multisource kan Rietland in gesprek gaan met VMM om een duidelijke monitoringsprocedure te creëren voor gezuiverd afvalwater voor infiltratie of irrigatie.
Rietland wilt ook van deze kans gebruikmaken om meerdere projecten te realiseren in de toeristische sector. Het project in camping ‘t Hof Bellewaerde is een mooi voorbeeld dat architecten en andere spelers in de bouwsector kan motiveren om de Phytoparking op te nemen in hun ontwerp en zo mee te werken aan een verduurzaming van de bouwsector.
Bekijk hier nog een korte video over ons project!