Waterkracht: Circulair watergebruik in havengebied Antwerpen

Afvalwater van Antwerpen omzetten in herbruikbare koelenergie voor havenbedrijven

Vanaf 2025 zullen Ekopak, Aquafin, water-link en PMV het afvalwater van 270 000 Antwerpse gezinnen opwaarderen tot koelwater voor havenbedrijven. Met dit project, dat de naam Waterkracht kreeg, geven zij het afvalwater van de stad een nieuwe bestemming.

Een nieuwe bestemming vinden voor (gezuiverd) afvalwater op grote schaal is niet altijd even eenvoudig. Daarom slaan Ekopak, Aquafin, water-link en PMW de handen in elkaar om het afvalwater van 270 000 gezinnen in Antwerpen te zuiveren en een herbestemming te geven in bedrijven van het Antwerpse havengebied.

Het West-Vlaamse bedrijf Ekopak, dat oplossingen voor waterbehandelingen en reductie van waterverbruik aanbiedt, zal een hoogtechnologische koelwaterfabriek in de haven bouwen en exploiteren. De fabriek zal in het NextGen-district staan, op de voormalige Opel-site die omgebouwd werd tot circulaire hub.

Aquafin levert het water van 600 000 Antwerpenaren aan de fabriek, waar Ekopak het zal filteren met slimme membraantechnologie. Water-link zorgt ervoor dat het water nadien doorstroomt naar bedrijven in de Antwerpse havenindustrie waar het opnieuw gebruikt wordt. Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) financiert het project, dat jaarlijks ongeveer 20 miljard liter water zal besparen.

Antwerpen is de eerste stad ter wereld waar dit project van start gaat. Het initiatief zal een voorbeeld zijn dat later ook in andere steden toegepast kan worden. Het toont aan dat circulariteit op grote schaal mogelijk is wanneer de juiste partners hun krachten bundelen.

Ekopak, Aquafin, water-link en PMV

Sectoren

Organisaties