Valorisatie bierdraf

Bierdraf als grondstof voor een plantaardige biologische vleesvervanger

Bierdraf vormt het belangrijkste bijproduct van de brouwerij-industrie met een jaarlijks volume van zo’n 230.000 ton in België. Momenteel gaat het grootste deel van de draf naar de veevoeding, alsook deel export naar Nederland. Hieruit volgt de vraag of we bierdraf ook niet kunnen verwerken in voedingsproducten. Dankzij het hoge eiwitgehalte (15-25%), hoge vezelgehalte (35-55%) en zijn mogelijke functionele eigenschappen is draf een grondstof met toepassingsmogelijkheden in diverse voedingssectoren.

Het doel van dit project is het valoriseren van de bierrestroom (biologische draf) afkomstig van een partnerbrouwerij door deze om te vormen tot (een) plantaardige en biologische vleesvervanger(s). Het project focust op een nauwe samenwerking tussen een brouwer (Brunehaut), producent (Abinda) en retailer (Bio Planet, Colruyt Group) die worden bijgestaan door een kennispartner (Vives) die beschikt over de nodige expertise. De draf zal in natte vorm vermalen worden en verder verwerkt. In dit project willen we een concrete case uitwerken waarbij we een hele nieuwe keten dienen op te zetten tussen brouwer, voedingsbedrijf & retailer, alsook een rendabel business plan zien uit te werken.

Colruyt Group

Partners VIVES ZUID VZW, Abinda BVen Brasserie de Brunehaut SA

Sectoren