We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Vlaanderen investeert vandaag veel in het overbrengen van het gedachtengoed van circulaire economie. Die initiatieven zijn dan vooral gericht naar het middenveld, ondernemers, studenten uit het hoger onderwijs of de universiteit … Aan de start van dit project was er echter nog geen aanbod gericht naar een jongere doelgroep, namelijk jongeren uit het secundair onderwijs.
Om daarop in te spelen startten de POM West-Vlaanderen samen met Cobot, het sectorale opleidingsfonds van de textielindustrie, en PlastIQ, het sectorale opleidingsfonds van de kunststoffensector het project The Next Generation is Circular. Onze missie: de basisprincipes van circulaire economie overbrengen naar jongeren.
We hebben ons daarbij toegespitst op de kunststoffen- en de textielsector, want die hebben een enorm potentieel om te groeien binnen de circulaire economie. Beide sectoren hebben te maken hebben met een tekort aan arbeidskrachten en een negatief imago (denk bijvoorbeeld aan de grote plasticafvalproblematiek), maar tegelijk bezitten ze de ambitie om te verduurzamen, door te innoveren in nieuwe technologieën, in te zetten op recyclage …
Met dit project willen we jongeren introduceren in de circulaire economie, aantonen welke duurzame en innovatieve ontwikkelingen er binnen deze sectoren gebeuren en hen warm maken om carrière- en opleidingskeuzes te nemen die hieraan verbonden zijn. Om die doelstellingen te realiseren en op een interactieve, doelgroepgerichte manier onze boodschap over te brengen, kozen we voor de spelmethodiek en ontwikkelden we een serious game: Circonopoly.
POM West-Vlaanderen
Partners PlastIQ, Cobot
Sectoren
Momenteel zoeken we volop naar samenwerkingsverbanden op langere termijn. Zo zijn er gesprekken met MOS West-Vlaanderen voor de organisatie van een MOS-dag in het najaar van 2021 in het Circular Materials Center met als thema ‘circulaire economie’. MOS is heel gekend bij geëngageerde leerkrachten die bezig zijn met duurzaamheid; een ideaal platform dus om Circonopoly en het Circular Material Center te introduceren bij een geïnteresseerd publiek.
Het Beroepenhuis vzw toonde eveneens heel wat interesse in ons project; ze speelden zelf al met hetzelfde idee. Ook VN Delta, het samenwerkingsnetwerk van de provincies OostVlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland is erg geïnteresseerd in onze game.