Texprofin

Een revolutie in industrieel wassen

Texprofin transformeert de industriële wasserijsector met innovatieve automatisatie. Dat doet het bedrijf dankzij een automatische handdoekenvouwlijn.

De wasserijsector verwerkt dagelijks enorme hoeveelheden beddengoed en sanitair textiel van zorginstellingen en hotels, maar wordt geconfronteerd met een groeiend personeelstekort. Texprofin, een onderneming uit Waregem opgericht door Yves Dabrowiecki en David Wollants, wil dat probleem aanpakken met geautomatiseerde invoer- en vouwmachines. Die zorgen voor een naadloze verwerking van wasgoed zonder handmatige tussenkomst.

Voor ontwerp van de innovatieve vouwmachine van Texprofin, ontwikkeld met de steun van VLAIO, stonden circulariteit en ecodesign centraal. Dit resulteert in efficiënter onderhoud dankzij modulair design en minder energieverbruik dankzij servomotoren. Bovendien zijn de machines geconnecteerd, waardoor Texprofin ze op afstand kan monitoren en de operationele gegevens kan analyseren om de klantenondersteuning te verbeteren. Intussen staan er al een tiental machines bij klanten in België en Duitsland.

Voor het tweede deel van het project heeft Texprofin een robot ontwikkeld. Het doel is om het invoerproces verder te automatiseren en de productie van de vouwmachines op te schalen. In het najaar van 2023 wordt het prototype voor de eerste keer getest in het werkveld.

De samenwerking met VLAIO heeft Texprofin niet alleen financiële steun geboden, maar heeft ook als kwaliteitsgarantie gefungeerd, waardoor deuren zijn geopend voor potentiële partners en klanten.