Studio Brussels Lof wint laatste Circubuild-award

Hans Beulens, de bedrijfsleider van VDS, gaf de allerlaatste Circubuild-award aan Jo Klaps, oprichter van Studio Brussels Lof.

Het bedrijf van Jo maakt bij de decorbouw voor expo’s onvoorwaardelijk gebruik van recuperatiematerialen. Dit was de laatste keer dat de wissel trofee werd uitgedeeld, na 3,5 jaar en 24 winnaars, besliste de redactie om er de stekker uit te trekken.

Hans Beulens, de vorige winnaar van de award, die hij kreeg voor het bouwen van een gevel in recuperatiehout, wist naar eigen zeggen al snel aan wie hij de award wou doorgeven. Door hun eerdere samenwerkingen aan verschillende projecten wist hij goed wat Jo realiseerde. “En dat is zeer lovenswaardig” voegde Hans er aan toe.

Lof voor Studio Brussels Lof

Volgens Hans is het veel gemakkelijker om te vertrekken uit een idee en daar dan de nodige materialen voor te ronselen. Maar Jo doet dan anders, hij vertrekt uit een idee, maar past dat idee aan wanneer hij niet de juiste gerecupereerde materialen vindt. Hergebruik is een absolute voorwaarde, ongeacht het project.

Lang geleden was Jo actief in de standenbouw. Het deed hem dan ook pijn om na elke beurs veel kost- en bruikbaar materiaal op de vuilnisbelt te zien vliegen. ‘Uit die pijn en frustratie is Studio Brussels Lof’ ontstaan zegt Jo.
Studio Brussels Lof is niet enkel actief in de scenografie. Ze worden ook ingezet voor grafische vormgeving en interieurinrichtingen. “Maar de focust ligt wel op dat eerste”, laat Jo verstaan.
Jo geeft graag een referentieproject mee. Voor een expo in het Hasseltse Jenevermuseum maakten ze constructies uit onbehandeld populierhout. De stellages werden zo in elkaar gezet dat het hout kon gerecupereerd worden door de stad Hasselt. Die fungeren nu als kisten om emaillen borden, het onderwerp van een nieuwe expo, te vervoeren.

Aangezien het de laatste editie is van de award werden beide heren gevraagd naar wat de rem is op het doorbreken van circulair bouwen.
Volgens Hans is dat de te beperkte vraag naar tweedehands en hernieuwbare bouwmaterialen. “Daardoor heeft circulair bouwen vandaag nog altijd niet de bekendheid die het verdient.” Zei hij.
De mening van Jo sloot aan bij die van Hans. ‘Het feit dat je met gemak nog zo veel goedkope niet-circulaire materialen kan aankopen en datzelfde materiaal ook vlot weer kwijt kan op het containerpark, vertraagt de zaak.’