SERVIES CIRCULAIR

Het geven van een tweede leven aan servies door het aanbrengen van een unieke glazuurlaag

Het maken van nieuw servies vraagt een grote hoeveelheid grondstoffen en verbruikt veel energie tijdens het bakproces. En dat terwijl serviessets vaak nog voor het einde van hun levensduur afgedankt worden omdat ze uit de mode zijn of onderdelen missen. Andersom en De Wolkammerij geven daarom dat servies een tweede leven door het te voorzien van een nieuwe, unieke glazuurlaag.

Wanneer een serviesset uit de mode raakt of onvolledig is, wordt het vervangen. In het beste geval krijgt het een tweede leven via een tweedehandswinkel, maar even gemakkelijk verdwijnt het met het afval. Vaak is het enkel de buitenste glazuurlaag die gedateerd, incompleet of versleten is, terwijl de binnenste biscuit nog in goede staat verkeert.

De binnenkant, die bestaat uit porselein of steengoed, kan opnieuw geglazuurd worden om een circulaire variant van het servies te realiseren. Tijdens dat proces kan bespaard worden op het grootste deel van de grondstoffen en een aanzienlijk deel van de energie die nodig is voor het bakken.

Andersom werkt daarom samen met De Wolkammerij om afgedankt servies een nieuw, tweede leven te geven door het te voorzien van een nieuwe, unieke glazuurlaag.

Foto van Brooke Lark op Unsplash.com

Andersom

Partners De Wolkammerij

Sectoren

Organisaties