Sam Serveert

Onbeminde fruit en groenten een nieuwe bestemming als pure fruitsnoepjes, snacks, thee-infusie, granola en veel ander lekkers

Sam Serveert redt onbeminde fruit en groenten van biologische oorsprong ‘met een hoek af’, seizoensgebonden overvloed, ten-minste-houdbaar-tot producten en een wildpluk aan noten, bloesems, bloemen, kruiden en meer. Producten die in aanbod zijn, worden bewaard dankzij droogtechnieken die de ‘overschotjes’ omzet in exclusieve, (h)eerlijk gezonde, vitamine- en vezelrijke fruitknabbels met een harmonieus, erg gevarieerd en puur smaakpalet. Het aanbod gaat van puur fruitsnoep over verschillende soorten granola en muesli tot thee-infusies en noot-dadel-fruittruffels.

Fruit en groenten met ‘butsen en builen’ of met een rare vorm raken vaak niet verkocht en eindigen dan op de afvalberg. Zo gaan er jaarlijks tonnen voedsel verloren, terwijl ze eigenlijk nog perfect eetbaar waren. Sam Janssens, de oprichtster van Sam Serveert, wil daar iets aan doen. Bij lokale biotelers en biowinkels verzamelt ze daarom groenten en fruit ‘met een hoek af’ om ze opnieuw te valoriseren. Op die manier investeert ze eveneens in de korte keten. Ook de overvloed van het seizoen, producten met een bijna verstreken houdbaarheidsdatum en een wildpluk aan noten, bloesems, bloemen, kruiden en meer krijgen bij haar een nieuwe bestemming. Haar inspiratie: the great taste of foodwaste.

Hoe krijgt Sam dat juist voor elkaar?

Dankzij haar droogovens kan ze alles op lage temperatuur langzaam laten drogen. Deze techniek zorgt ervoor dat de producten veel langer houdbaar blijven, terwijl de voedzame vitamines grotendeels intact blijven en de pure, intense smaak van de vruchten behouden zijn. Wat je niet in de gedroogde creaties zal vinden, zijn artificiële smaak- en kleurmiddelen, bewaarmiddelen, additieven of toegevoegde suikers en suikervervangers. Je mag er dus zeker van zijn dat alle producten gemaakt zijn van zuivere ingrediënten en van biologische en volledig plantaardige oorsprong komen. Zo kan je zonder schuldgevoel gewoon gezond ‘snoepen’.

Via de website samserveert.be kan je gedroogd lekkers bestellen om van te smullen, zoals de Chocoranges en de Pjoer Froet snacks, koop je fruitschijfjes voor in je cocktail of mocktail, vind je rijk gevulde fruitmuesli’s, ontdek je Pjoeri’tea infusie theeën die fantastisch samen gaan met haar feestelijke fruittruffels.

Sam Serveert is naast een circulaire onderneming ook een sociale onderneming. Voor het wassen en versnijden van de producten kan Sam namelijk rekenen op de hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo creëert ze gelijke kansen en redt ze ook de talenten van deze mensen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Sam Serveert?

Eerst en vooral wil Sam snel kunnen opschalen. Zo kan ze nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten om bij te dragen aan een maatschappelijk relevant verhaal. Sam Serveert ziet eindeloze toepassingen voor reststromen van fruit, maar haar hoofd is te klein voor alle creatieve ideeën en haar twee handen zijn te weinig om alles in productie te krijgen. Daarom is ze nog op zoek naar meer duurzame samenwerkingen. Zo zoekt ze een lokale sociale partner om het verwerkings- en productieproces aan uit te besteden en kunnen lokale bioboeren hun fruitoverschotten en –overvloed aanbieden.

Om nóg meer sociale en ecologische impact te genereren, wil Sam Serveert haar concept ook uitdragen naar maatwerkbedrijven en voedselhubs in andere steden en gemeenten zodat ook daar lokale samenwerkingen en producties opgestart kunnen worden. Wie hier interesse in heeft, kan mailen naar samserveert@gmail.com 

Sam Serveert

Sectoren

Organisaties