Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Resortecs Smart stitch

De kledingrecyclage was nog nooit zo makkelijk

Resortecs Smart stitch is een naaigaren dat smelt bij hoge temperatuur en demontage voor recyclage van textielproducten eenvoudig en voordelig maakt. Resortecs maakt het eenvoudig en goedkoop om volledige circulariteit te bereiken in de textielindustrie, of deze op het pad ernaar toe te zetten.

De textielindustrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. Per seconde wordt wereldwijd de hoeveelheid van 1 vuilniswagen aan textiel (+/- 2,6 ton) gestort of verbrand. Dit heeft enorme negatieve sociale en ecologische gevolgen. Er is dringend nood aan technologie die het mogelijk maakt om textiel "afval" efficiënter te hergebruiken en over te schakelen van een lineaire ‘take-make-dispose’ naar een circulaire toeleveringsketen.

Het recyclen van kleding, matrassen en meubilair is een ingewikkeld en handmatig proces, waarbij men geconfronteerd wordt met verschillende materialen/stoffen, ritssluitingen en knopen. Resortecs lost dit probleem op met een biodegradeerbare en hernieuwbare draad dat eenvoudig oplost bij hoge temperatuur. Bij gebruik voor naden kan het hele product worden gedemonteerd, zodat de verschillende stoffen op nieuwe manieren keer op keer kunnen gebruikt worden.

Meerdere werkende prototypes van het garen zijn gerealiseerd. Met het eerste prototype werd enerzijds het concept bewezen, anderzijds werd het prototype garen getest met verschillende actoren en bedrijven binnen de textielindustrie. Uit deze testen zijn extra technische vereisten gedefinieerd die in een tweede onderzoeks- en ontwikkelingsfase verder zijn ontwikkeld. Op basis van een materiaal scan, uitgevoerd in samenwerking met het onderzoekcentrum Centexbel, is ook nagegaan of er andere polymeren bestaan, in de industrie of in de academische wereld, die aan de eisen voldoen en gebruikt kunnen worden voor de Resortecs applicatie. Hieruit zijn verschillende opties geselecteerd, waaronder een bio- composteerbaar polyester dat vervaardigd kan worden uit hernieuwbare bronnen.

Ons plan is om deze nieuwe naaigaren en de volledige circulaire applicatie met behulp van een grootschalig onderzoek te testen. Dit gaan we onder begeleiding van de Nederlandse incubator 'Fashion for Good' en in samenwerking met textielbedrijven uitvoeren.