Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

REFURN

Hergebruik en herstelling van gestoffeerde zitmeubelen onderzoeken

REFURN wil vernieuwende samenwerkingen onderzoeken voor het hergebruik, de herdistributie en een vereenvoudigde herstelling van gestoffeerde zitmeubelen.

42,7% van het niet-selectief ingezamelde grofvuil in Vlaanderen bestaat uit afgedankt meubilair. REFURN wil proactief bijdragen tot een economisch en ecologisch interessante oplossing door twee vraagstukken te onderzoeken: ecodesign van (nieuw) gestoffeerd zitmeubilair voor de projectmarkt, en cocreatie van nieuwe circulaire businessmodellen. REFURN is een samenwerking tussen twee toonaangevende bedrijven uit de meubelsector en WOOD.BE als kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie.

Gestoffeerde zitmeubelen zijn het meest complex en divers als het gaat over materiaalgebruik en opbouw. REFURN wil de kringlopen zo efficiënt mogelijk sluiten, bij voorkeur op productniveau. Ook het vervangen of herstellen van onderdelen of het recycleren van materialen komt aan bod als dat nodig blijkt om het hergebruik van de zitmeubelen in een aangepaste vorm mogelijk te maken.

WOOD.BE

Partners Indera, Drisag

Sectoren