Redopapers

Nieuw design van drukkersresten

Redopapers maakt unieke en handgemaakte producten maken van misprints en overschotten van drukkerijen.

Tijdens het drukproces bij drukkerijen ontstaan een hoop papieroverschotten, zowel bedrukt als onbedrukt. Redopapers herwerkt ze tot leuke nieuwe hebbedingen. Het bedrijf bracht reeds designproducten zoals 'to do'-lijsten, weekplanners en agenda’s op de markt.

Die papierresten vinden ze vooral bij drukkerij Zwartopwit. Het softwaresysteem van Zwartopwit clustert opdrachten om papierverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan en de ontwerpen van Redopapers dienen als extra opvulling wanneer dat nodig is. Ook de oude banners, affiches en posters krijgen een tweede leven als hoezen voor schriften en gepersonaliseerde relatiegeschenken.

Maar bezielsters Linde en Tille willen meer. Ze willen heel lokaal werken en er ook een sociaal en educatief project van maken. Ze geven jongeren van het buitengewoon secundair onderwijs de kans om werkervaring op te doen. Zo werken ze met succes samen met de leerlingen van het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen vzw die de papieroverschotten sorteren en onderverdelen. Ook richt RE-DO workshops in waarbij de cursisten aan de slag gaan met eigen gerecupereerd papier en zo ecologisch leren denken. Ze geraken vertrouwd met de basis van het boekbinden en met werkwijzen om thuis te experimenteren met oud papier

Bron: OVAM Ecodesign.link

Redopapers

Partners Zwartopwit, Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen vzw

Sectoren

Organisaties