We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Als bouwbedrijf koopt Groep Van Roey jaarlijks een groot aantal bouwsystemen en -producten in. Binnen ons engagement om deel te nemen aan de Green Deal Circulair Aankopen (GDCA) hebben we de ambitie om twee projecten circulair aan te kopen.
In dat kader willen we samen met het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) onderzoeken hoe we bij aankoopprocedures meer kunnen inzetten op bouwmaterialen die al eens gebruikt zijn, of die een hoger aandeel gerecycleerd materiaal bevatten dan de standaard producten die we inkopen. Daarom hebben we het project ProReMat opgestart. Dat staat voor Procurement of Recycled and Reused construction Materials.
Onze onderzoek werd opgedeeld in vier concrete onderzoeksvragen: Welke alternatieve, circulaire bouwmaterialen zijn vandaag beschikbaar op de markt? Voldoen de alternatieven aan de gevraagde kwaliteitsgaranties? Zijn de alternatieven prijstechnisch concurrentieel t.o.v. de standaardproducten? En welke aanpassingen aan het regelgevend kader kunnen hergebruik van materialen en gebruik van gerecycleerde materialen bevorderen?
De onderzoeksvragen werden ook getoetst aan de hand drie concrete bouwdossiers: de nieuwe basisschool in Niel, De Hoorn in Leuven en Cure in Eindhoven.
Uit het onderzoek kwamen veel nieuwe inzichten voort die we in de nabije toekomst breed intern en extern kunnen delen, bijvoorbeeld in onze presentaties op congressen over circulair bouwen en urban mining.
De integratie van hergebruik in de aankoopprocedures van Groep Van Roey is niet eenvoudig. Het is echter onze ambitie om de opgedane kennis maximaal te integreren in onze DBFMO-aanbestedingen om hergebruik en recyclage bovenaan de agenda te krijgen bij de ontwerpers en bouwheren. De slaagkans is sterk variabel van case tot case.
Verder wil het WTCB de databank up-to-date houden en ter beschikking stellen van de Belgische bouwbedrijven.
Tot slot helpen de inzichten van dit project het WTCB bij het uitwerken van een technisch referentiekader rond hergebruik en recyclage, dat hopelijk de koudwatervrees bij aannemers zal laten afnemen.