Pirrouet CO2-negatieve baksteen

Duurzame Revolutie in Bouwmaterialen

De Limburgse baksteenproducent Vandersanden ontwikkelde de eerste CO2-negatieve gevelsteen. De stenen zijn voor 80% samengesteld uit reststromen van de staalindustrie en bij de productie komt geen CO2 vrij. Meer nog, om de stenen hard te maken, gebruikt Vandersanden de CO2 van andere bedrijven.

Normaal gezien worden bakstenen gebakken in tunnelovens die werken op aardgas en CO2 uitstoten. Daardoor is het een vervuilend proces dat gebruikt maakt van uitputbare grondstoffen. Vandersanden, daarentegen, zet de gevelstenen in een klimaatkast waarin CO2 gespoten wordt. Die koolstofdioxide bindt zich vervolgens aan calcium in de stenen, waardoor ze hard worden. Dankzij het vernieuwende productieproces, dat bovendien op groene energie werkt, kan het bedrijf voor elke ton geproduceerde stenen zo’n 60 ton CO2 uit de atmosfeer houden.

De stenen zelf bestaan uit carbinox en stinox, reststromen uit de bouw die anders bij het afval terecht zouden komen. Daarnaast wordt er enkel nog water, zand en eventueel kleurstof toegevoegd. Hierdoor bestaat de steen voor 80% uit herbruikt materiaal. De eerste stenen zullen vanaf begin 2024 gebruikt worden en zullen beschikbaar zijn in negen verschillende kleuren.

Vandersanden

Sectoren

Organisaties