OceanUrn

De urne met een boodschap, gemaakt van maritiem zeeafval

De zeeën en oceanen drijven vol met oude visnetten en plastic afval. Fabrikant van uitvaartkisten en toebehoren voor uitvaarten Funico laat van dat plasticafval de OceanUrn maken, een ecologische urne. Die vervangt de metalen urne waarin de as van je dierbare overledene naar de begrafenisondernemer gebracht wordt.

Stijn Defever is de drijvende kracht achter de OceanUrn. “Ik kreeg van het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria de vraag om een milieuvriendelijk alternatief voor de metalen urnen uit te werken. Om dat klaar te krijgen, werk ik samen met een Deens bedrijf dat afval zoals afgedankte visnetten, touwen en bakken uit de visserij uit de oceaan opvist. Ze vermalen dat afval tot plastickorrels, waar we met onze partner Beologic de OceanUrn van  maken. Zeeafval krijgt zo een tweede leven als iets heel waardevols: een dierbare herinnering aan een geliefde.”

Bij de productie van de OceanUrn wordt maar liefst 21 keer minder CO2 uitgestoten dan bij die van metalen urnen. Begrafenisondernemers kunnen nadat ze de asresten in een decoratieve urne hebben gegoten de OceanUrn naar het crematorium terugbrengen. Die wordt door Funico terug opgehaald, waarna er opnieuw plastickorrels van gemaakt worden om er andere producten mee te produceren. De bedoeling daarvan: afval niet tot afval laten terugkeren, maar de grondstoffen in een circulair proces hergebruiken.

Als nabestaande kun je de begrafenisondernemer ook vragen om de OceanUrn mee naar huis te nemen of in het columbarium te zetten. “Zo herdenk je je geliefde op een milieuvriendelijke en ecologisch verantwoorde manier. De urne verbindt je herinnering met duurzaamheid.”

Funico

Partners Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria, Beologic, PLASTIX (Denemarken)

Sectoren

Thema's

Organisaties