INFINITEX

Living Lab waardeketen circulair consumententextiel (bovenstroom)

Infinitex is een onderzoeksproject van Thomas More hogeschool in Mechelen dat duurzame oplossingen zoekt voor de textielindustrie. Op dit moment overheerst fast-fashion en is de productie van kledij erg vervuilend.

De huidige snelheid van de mode-industrie en het consumptiepatroon dat daarmee gepaard gaat, zorgt ervoor dat onze kleding veel te snel op de afvalberg belandt. Er is bovendien sprake van onderbenutting van reeds bestaande kleding, want die wordt te kort en te weinig gebruikt.

Onderzoekers van dit living lab willen dan ook een zichtbare en meetbare vooruitgang realiseren in het verlengen van de levensduur of intensiever gebruik van consumententextiel voor dames, heren, kinderen en huishoudlinnen door het opzetten, testen en verbeteren van nieuwe businessmodellen zoals terugname en herverkoop, verhuur-, leen- en deelmodellen. De andere focus ligt op de uitwerking van services zoals sorting-as-a-service, washing-as-a-service, repair-as-a-service, die de reverselogistics volledig kan ontzorgen. Hierbij wordt expliciet rekening gehouden met de consument als cruciale schakel om deze businessmodellen te doen slagen.

In dit project gaan zo’n 250 onderzoekers gedurende drie jaar aan de slag met actuele uitdagingen, zoals de transitie naar circulair ondernemen en de groei naar een duurzame en inclusieve samenleving. Zij onderzoeken manieren om minder grondstoffen te gebruiken en materialen en onderdelen te hergebruiken.

“Wij willen de Vlaamse modebedrijven onder meer ondersteunen in het opzetten van een eigen tweedehandssegment door middel van een goed werkende terugnameservice”, zegt onderzoeker Veerle Spaepen. “Of via een verhuurservice en een herstelservice. Zodat tweedehands het nieuwe normaal wordt. We werken daarvoor samen met e5 mode, Xandres, Filou & Friends en partners uit de sociale economie. Zo kunnen we echt iets veranderen in het retailveld.”

Thomas More Mechelen-Antwerpen

Partners Xandres, Filou & Friends, Dressr, Supergoods, Atelier Noterman, E5mode, Sheets-as-A-Service, partners uit de sociale economie en ondersteunende technologiepartners.

Sectoren

Organisaties