Houtkanten als ecologische warmtebron

Cvba Landschapsenergie slaat handen in elkaar met gemeente Bocholt om houtkanten in te zetten.

Houtkanten speelden lange tijd een cruciale rol bij verwarming, koken en landbouw. De rijen bomen en struiken langs wegen en velden werden echter overbodig door de opkomst van steenkool, aardolie en aardgas.

Tot voor kort werden houtkanten niet meer benut. Maar met de opkomst van een circulaire economie met zijn ecologische principes kwam hier verandering in. Landschapsenergie werkte samen met de gemeente Bocholt en partners om een plan te ontwikkelen om de biomassa uit houtkanten lokaal te vermarkten, met respect voor de biodiversiteit. Het verband tussen houtkanten en verwarming werd snel gelegd, en de houtkanten werden ingezet voor het maken van houtsnippers.

Er werd een stappenplan opgesteld om houtkanten optimaal te benutten zonder een negatieve impact op de biodiversiteit binnen de houtkanten te hebben. In de eerste stap van het plan werken de landbouwsector, natuur, erfgoed en de gemeente Bocholt samen om een houtkantenplan op te stellen waarin de verschillende soorten houtkanten worden aangegeven.

Nadat alle houtkanten in kaart zijn gebracht, wordt er begonnen met de bestrijding van exoten. Hierbij worden exotische planten verwijderd die inheemse plantensoorten dreigen te verdringen. Op deze manier wordt de biodiversiteitswaarde binnen de houtkanten vergroot.

Daarna is het tijd om de houtkanten te oogsten. Lokale landbouwers zijn verantwoordelijk voor het snoeien van de houtkanten, waarbij de takken net boven de grond worden afgeknipt om ruimte te creëren voor nieuwe takken om te groeien.

Als laatste stap wordt het gesnoeide hout gedroogd. Dit is van groot belang wanneer de takken worden gebruikt in de houtsnipperkachel voor verwarming. Het resultaat is dat klaslokalen op een ecologische manier worden verwarmd en het landschap weer kansen biedt aan biodiversiteit.

Foto: landschapsenergiecvba

Landschapsernergie cvba

Partners Gemeente Bocholt, Regionaal landschap lage kempen, Agro aannemers

Organisaties