Houblonesse

Vieren van lokaal vakmanschap en culinaire innovatie in Poperinge

Houblonesse is de naam van een reeks streekproducten van Sowepo vzw uit de regio rond Poperinge. Sowepo, wat staat voor Sociale Werkplaatsen Poperinge, biedt werkgelegenheid aan 180 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Poperinge is de hoofdstad van de hop en de scheuten daarvan worden in de regio zelfs ‘het witte goud’ genoemd en zijn een echte delicatesse. Bij het verwerken van die scheuten voor culinaire doeleinden werd echter een groot deel, waaronder de stengels, weggegooid omdat het onbruikbaar leek. Om van Houblonesse een echt streekproduct de maken, gebruikten de brouwers daarom die hopscheuten als basis voor het maken van hun gin.

Naast circulariteit, zet Houblonesse ook in op de korte keten. De grondstof van de gin komt uit de streek en de drank zelf wordt in de regio opnieuw verkocht. Om ook voedselverspilling tegen te gaan, ging Houblonesse een samenwerking aan met Foodpairing. Op moleculair niveau gingen zij na hoe ze de smaak van de hopscheuten konden versterken, waardoor een uitgebreid productassortiment uitgewerkt kon worden: van alcohol en koffie tot kazen en karamel.

Houblonesse kreeg in 2021 en 2022 de titel “Best Belgian Genever” en werd in 2022 zelfs gekroond tot “World’s Best Genever”. De jenever heeft een alcoholpercentage van 35%.

Sowepo vzw

Sectoren

Organisaties