HOREVAL - Houtrecuperatie en valorisatie

Innovatieve oplossingen voor het verzamelen, opslaan, repareren en distribueren van lekke fietsbanden

Wanneer bouwwerken gesloopt worden, verdwijnt het hout vaak op de afvalberg. HOREVAL – kort voor houtrecuperatie en transformatie – onderzoekt hoe dat hout toch een tweede leven kan krijgen na herstelling, verbetering of verlijming. Zo blijft de CO2-uitstoot van het hout beperkt en neemt de materiaalvoetafdruk van de bouwsector af.

Het project HOREVAL werkt aan een nieuw businessmodel waarbij houtfracties, die ontstaan bij de sloop van bouwwerken, zorgvuldig worden gescheiden en eventueel herstelling, verbetering of verlijming ondergaan. Daarna wordt dat gerecupereerd hout ingezet als structureel element in houtskeletbouw voor nieuwe, modulaire woningen. Het gerecupereerde hout neemt dan de plaats in van gezaagd nieuwhout dat steeds duurder wordt een vaak geïmporteerd is.

Een consortium samengesteld met de ondernemingen Houthandel Vanhove (Kinrooi) en Martin Vandereyt Houtskeletbouw (Zonhoven) en met de kennisinstelling WTCB (Brussel) zal in samenwerking met slopers en lokale maatwerkbedrijven in combinatie met kennisinbreng van PERITUS, externe specialist in circulaire businessmodellen, het bedoelde traject ontwikkelen. Samen willen ze de economische en technische haalbaarheid van het beoogde businessmodel onderbouwen. 

Op economisch vlak onderzoekt HOREVAL de financiële haalbaarheid van de geplande omschakeling – ook de toegevoegde waarde van de sociale economie wordt hier bekeken – en de impact op tewerkstelling in de keten en het algemene marktpotentieel. Tot slot wordt ook de positieve impact op het klimaat in kaart gebracht. 

Meer informatie over het project is te vinden op www.houthandel-vanhove.be

Foto door Amr Taha op Unsplash.com

Gebroeders Vanhove & Zonen

Partners Buildwise, Martin Vandereyt & Zonen

Sectoren

Organisaties