HEATReX

Hoe verkleinen we de materiaalvoetafdruk van warmtepompen?

De verkoop van warmtepompen in België steeg in 2023 met maar liefst 68% tegenover 2022. De productie explodeert, en dus ook het materialengebruik om al die warmptepompen te maken. Een consortium rond producent Daikin onderzoekt  in living lab HEATReX hoe die voetafdruk kleiner kan: door warmtepompen en hun  componenten te herstellen, te hermaken, en opnieuw te gebruiken.

Milieubelasting van warmtepompen
De Nederlandse Nationale Milieudatabase berekende in 2023 de milieu-impact van materialen in warmtepompen in de volledige levenscyclus, van productie tot afvalverwerking. Die impact bleek hoger dan verwacht. En tot nu toe zijn er nog weinig inzichten in circulaire strategieën. Daar brengt het consortium verandering in met het living lab HEATReX.

Samenwerken voor versnelde doorbraken
In HEATReX slaan Flanders Make, warmtepompproducent Daikin, installateur Climatronix en het centrum van de technologische industrie Sirris de handen ineen om de materiaalvoetafdruk van warmtepompen te verkleinen. De naam HEATReX staat voor HogEr wAardebehoud van warmTepompen door ReX. ‘ReX’ verwijst dan weer naar re-use, repair, remanufacture en refurbish. De partners testen welke strategieën haalbaar en betaalbaar zijn. Dat doen ze niet alleen voor zichzelf. Ze nodigen andere bedrijven en waardeketens uit om mee te denken en delen hun geleerde lessen met soortgelijke bedrijven in de Vlaamse maakindustrie.

Over ‘Living labs circulaire economie’
Vlaanderen wil de materialenvoetafdruk en broeikasuitstoot tegen 2030 drastisch verminderen en zet volop in op een versnelde omslag naar de circulaire economie. Via de living labs steunt de Vlaamse overheid circulaire projecten in de maakindustrie, rond bijvoorbeeld minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen en herbestemming van onderdelen.