Hair Recycle van Dung Dung vzw

Hair Recycle haalt afgeknipt haar op bij kappers om te gebruiken als kussens die vervuilende olie uit Belgische rivieren absorberen.

Met het project Hair Recycle zamelt vzw Dung Dung afgeknipte haarlokken in bij kappers over heel België. Dat haar dient vervolgens als grondstof om koolwaterstof te absorberen in verontreinigde rivieren. Afgeknipt haar is dus niet langer afval, maar krijgt een rol als recycleerbare grondstof met verschillende toepassingen.

Elke week komt er bij Riviercontract minstens één melding binnen van rivierverontreiniging. De oorzaken zijn onder andere lekkende stookolietanks, auto-ongevallen en sluikstorten. Menselijk haar is het ideale materiaal om die vervuilende olie uit het water te absorberen. Dat haar komt gewoon van bij de kapper en wordt opgehaald door vrijwilligers van Hair Recycle, een initiatief van Patrick Janssens van Dung Dung vzw.

Al meer dan 450 Belgische kappers hebben zich aangesloten bij Hair Recycle. Hun ‘afval’ wordt dan opgehaald door een van de vrijwilligers en opgeslagen in Borgworm of naar maatwerkbedrijf Apac in Manage gebracht. Daar wordt het haar verweven tot tapijtjes van zo’n twee centimeter dik, waarna ze in een soort kussen van drie meter lang en twintig centimeter breed worden geperst. Deze kussens helpen mee in de bestrijding van koolwaterstofverontreiniging.

Waarom is haar hiervoor ideaal? Haar absorbeert vet en een kilo haar kan acht liter petroleum opnemen. Hierdoor absorberen deze kussens koolwaterstof bijna even goed als kussens gemaakt van polypropyleen, een afgeleid product van petroleum. Door haar te gebruiken in plaats van een synthetisch product, kunnen de kussens een tweede leven krijgen. De koolwaterstof wordt uit de kussens gehaald en de haren met de stof errond dienen als grondstof om beton te verstevigen. De ovens voor de betonproductie worden op hun beurt dan weer aangevuurd met de koolwaterstoffen uit de rivieren. Zo is de cirkel nog een keer mooi rond.

Hair Recycle is volop aan het werk om de logistiek optimaliseren. De vrijwilligers willen zich op een ecologisch verantwoorde manier verplaatsen en combineren dus het ophalen van het haar dus vaak met een job in de logistiek of als bezorger aan huis. Hierdoor blijft de extra CO2-uitstoot zoveel mogelijk beperkt.

Op dit moment zoekt Hair Recycle nog vrijwilligers om haarzakjes op te halen bij kapsalons in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg. Is dat iets voor jou? Neem dan contact op met info@hairrecycle.be .