Gumm cohousing

Een cohousing project in Mechelen dat binnenkort een thuis biedt aan bewoners van 24 units en één pastorij.

Gumm  in Mechelen is een cohousingproject dat een thuis biedt aan bewoners van 23 units en 1 pastorij. Waarden zoals ecologie, architectuur en samenwonen staan centraal. De bewoners zullen naast gemeenschappelijke ruimtes zoals een wasbar, logeerkamers, polyvalente ruimtes, … ook een grote ecologische tuin delen.

Op de hoek van de Kerkhoflei en de Vrouwvlietstraat in Mechelen wordt een schoolcomplex, inclusief art-deco kerk en pastorij, omgetoverd tot een cohousingproject. Het ontwerp van Gumm cohousing , in opdracht van Burgerlijke Maatschap Gummaar, is in handen van DENC!-STUDIO. De verbouwingen worden uitgevoerd door G-build en PxP. Het project omvat 23 units in de oude schoolgebouwen, waar zowel gezinnen, alleenstaanden als koppels zonder kinderen een plek vinden om op een sociaal geëngageerde en ecologisch duurzame manier samen te wonen. Daarnaast worden ook een aanpalende woning en de pastorij, die deel uitmaken van de site, gerenoveerd op hun eigen tempo. De bewoners van beiden zullen ook deel uitmaken van de cohousing.

Begin 2020 zijn in Mechelen de werken gestart om een gedeelde plek te maken voor jong en oud. In Gumm Cohousing staan waarden zoals ecologie, architectuur en samenwonen centraal. In 2021 en 2022 worden de oude speelplaats en pastorietuin getransformeerd tot een groene oase: de gummtuin. Gumm is meer dan cohousing alleen. Het oude kerkgebouw zal omgevormd worden tot de gummzaal, een polyvalante zaal bedoeld voor (buurt) activiteiten. 

Cohousing is een gemeenschap van particuliere woningen geclusterd rond gedeelde ruimtes. Bewoners van Gumm delen dus onder andere: een polyvalente ruimte met keuken, een leeskamer, een hobbyruimte en verschillende logeerkamers. In de jongensschool komt er een gedeelde wasbar en naast de pastorie kunnen de bewoners gebruik maken van een atelier. Het doel van cohousing is het vergemakkelijken van interactie tussen buren, terwijl het sociale, praktische, economische en ecologische voordelen biedt.

De 23 wooneenheden in de oude schoolgebouwen worden Bijna Energie Neutraal (BEN) verbouwd. Een BEN-woning verbruikt weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Bovendien komt al die energie uit groene energiebronnen, zoals geothermische warmtepompen en zonnepanelen. Zonnewering op de ramen en een voorzetstructuur voorkomen oververhitting. De warmtepompen in de wooneenheden, de gummtuin en de groene daken en gevels zorgen voor de nodige afkoeling.

In de verwezenlijking van Gumm Cohousing staat reconversie centraal. Dat betekent dat de toekomst van de stad en van wonen bepaald wordt door wat er al is. Zo zijn de 23 wooneenheden gebouwd in de bestaande structuur die uitgebreid is met houtskeletbouw, worden oude klaslokalen uitgebreid tot gezinswoningen en krijgt een oude gang een nieuwe bestemming als wasbar. Toch blijft het bestaande karakter zo veel mogelijk behouden: historische details worden zo veel mogelijk bewaard en opnieuw toegepast en beschadigingen worden hersteld, maar mogen zichtbaar blijven.