GILI

Biologische kruidenthee van restjes citroen- en gemberpulp

Sinds 2021 werkt GILI met verse, biologische en lokale ingrediënten om elixirs te maken. Met die ‘toverdrankjes’ van gember, kurkuma, wasabi, citroen, … zetten oprichters Gaëlle en Enzo de toon voor een zero-wasteproductieaanpak. Zo krijgt elk restje geperste citroen en gember een tweede – en minstens even lekker – leven.

100% natuurlijk, 0% verspilling
Waar het gros van de drankenproducenten hun geperste fruit na de productie de vuilnisbak in gooit, hergebruikt GILI de restjes citroen- en gemberpulp. Zo vriesdrogen ze de overgebleven vezels van het productieproces om er kruidenthee van te maken. Per fles van 700 ml gemberelixir maken Gaëlle en Enzo bijvoorbeeld 3 blikjes gember-citroenkruidenthee. Ideaal voor de theedrinker die het kopje heft op duurzaam ondernemen. Of voor al wie van een mild-pittige ochtendoppepper of alcoholvrij slaapmutsje houdt.

In 3 jaar tijd kon GILI maar liefst 6 ton aan ‘restjes’ omtoveren tot kruidenthee. Dat is vergelijkbaar met 15 ton minder CO2-uitstoot in de lucht. Of 39.000 m2 minder land bezaaid met pesticiden.

Ook op kleinere schaal drukt GILI zijn stempel op de maatschappij. Zo laat de organisatie haar kruidenthee inblikken in een beschutte werkplaats door mensen met een beperking of een complexe achtergrond.

Een tweede leven voor elke GILI-fles
Niet alleen de pulp krijgt een tweede leven, ook de GILI-flessen. Om te voorkomen dat de flessen na gebruik in de glasbol aan de kant van de weg verdwijnen, roepen Gaëlle en Enzo op om hun flessen terug te sturen naar hun magazijn in Mechelen. Daar worden ze gewassen, gesteriliseerd en komen ze opnieuw bij de consument terecht. Toch liever bijhouden? Dan kun je ze inzetten als waterfles, vaas, kandelaar of gebruiken om zelf kombucha te brouwen.

Enzo Mazza en Gaëlle Croonenberghs

Sectoren

Thema's

Organisaties