Fietsbanden aan banden leggen

Innovatieve oplossingen voor het verzamelen, opslaan, repareren en distribueren van lekke fietsbanden

Samen met Velo vzw en VUB zoekt maatwerkbedrijf Mo-Clean via haar fietsafdeling Mo-Cyclette een oplossing voor het herstel van lekke binnenbanden van fietsen. Daarvoor beschouwen zij het volledige proces: van inzameling en opslag tot herstelling en distributie.

Kapotte fietsbanden verdwijnen vaak op de afvalberg, terwijl ze eigenlijk nog bruikbaar zijn. Daarbij komt het consumptiemodel van veel bedrijven dat als doel heeft om zoveel mogelijk nieuwe producten te verkopen, door herstelling moeilijk tot zelfs onmogelijk te maken.

Mo-Clean ging samen met Velo vzw en VUB aan de slag om een oplossing te zoeken voor de organisatie van de inzameling, distributie, opslag, inspectie en selectie van herstelbare lekke binnenbanden. Daarbij ontwikkelen ze een efficiënt procedé voor het detecteren en dichten van bandenlekken tegen een lage kost en stellen ze een draaiboek op om gerepareerde fietsbanden terug in de markt te brengen.

Naast een circulair verhaal, vormen de fietsbanden ook onderdeel van een sociaal verhaal. Mo-Clean is een maatwerkbedrijf uit Sint-Niklaas, dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te werk stelt. Naast fietsherstellingen en -verkoop biedt de vzw ook schoonmaakdiensten aan.

Maatwerkbedrijf Mo-Clean

Partners Velo vzw, VUB

Sectoren

Organisaties