D-CRBN

Revolutie in koolstofemissies

Klimaattechbedrijf D-CRBN kan dankzij plasmatechnologie industriële gassen onschadelijk maken. Dat doet het bedrijf door CO2 met een plasmareactor om te zetten in koolstofmonoxide, die dienen als nieuwe grondstoffen voor de petrochemie en staalindustrie.

In hun zoektocht naar een oplossing voor de grootschalige CO2 uitstoot, ontwikkelden de oprichters van D-CRBN een systeem dat CO2 omzet in moleculen die een positieve impact hebben op het milieu of op een andere manier hergebruikt kunnen worden, namelijk koolstofmonoxide. De technologie die Gill, Georgi en David gebruiken heeft niet alleen een positieve impact op het klimaat, maar is ongeveer 30% meer energie-efficiënt dan andere technologieën. Bovendien is de installatie de helft goedkoper en zet het een schadelijke stof die geen waarde heeft om in waardevolle elementen. Om de technologie nog meer CO2-neutraal te maken, draait ze op groene energie.

De installatie staat in het Blue App gebouw van UAntwerpen op de Blue Gate site, waar ze jaarlijks ongeveer 1000 ton CO2 zal kunnen verwerken. Dat wordt omgezet in CO en zuurstof dat op hun beurt weer dient voor de productie van andere chemicaliën.

VLAIO heeft bijgedragen aan een vliegende start voor D-CRBN dankzij de innovatieve starterssteun. Een VLAIO ICON project bracht het bedrijf samen met industriële partners zoals ArcelorMittal, Engie, Vopak en BASF, die extra ondersteuning bieden.

De ambitie van D-CRBN is om op te schalen naar een Europees project en daarmee jaarlijks ongeveer 10 000 ton opgevangen CO2 te recycleren naar nieuwe, groene bouwstenen. Hetzelfde zou gedaan kunnen worden met methaan of stikstof uit schoorsteengassen.

D-CRBN

Sectoren

Organisaties