Covestro en Recticel

Baanbrekende circulaire innovatie door chemische recycling van grondstoffen voor PU-schuim

PUReSmart is het project van Covestro en Recticel waarin zij onderzoeken hoe zij de twee belangrijkste grondstoffen van flexibel polyurethaanschuim (PU-schuim) uit matrassen kunnen terugwinnen door chemische recyclage. Met die gerecycleerde grondstoffen wordt vervolgens een nieuw flexibel schuim gemaakt om de circulaire kringloop rond te maken.

Oude matrassen bevatten nog belangrijke grondstoffen die een tweede leven kunnen krijgen. Covestro en Recticel onderzochten samen hoe zij twee van die grondstoffen, polyol en tolueendiisocyanaat (TDI), uit het schuim van die oude matrassen konden winnen en inzetten als nieuw flexibel schuim.

Nu het eerste deel van het onderzoek geslaagd is, zoeken Covestro en andere partners uit de afvalverwerkingsindustrie hoe ze het hergebruik van de grondstoffen voor nieuw schuim kunnen uitbreiden breiden tot op industriële schaal. Zo zorgen zij ervoor dat de de CO2-uitstoot van de industriële sector afneemt en er minder nieuwe grondstoffen ingezet moeten worden, omdat de basisgrondstoffen zo vaak als nodig opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe schuimen.

Aan dat onderzoeksproject werkten negen partners uit zes verschillende landen mee sinds 2019. Ook UGent en KU Leuven waren betrokken bij het onderzoek. De Europese Unie zorgde voor een financiering in het kader van het Horizon 2020-programma.

In januari 2023 ontving Recticel Simfocor bovendien het Solar Impulse label voor duurzaamheid voor haar thermo-akoestische isolatieplaat. Dat label wordt toegekend aan producten, diensten of processen die geloofwaardige milieu- en economische prestaties combineren. De isolatieplaat van Recticel kan de geluidsintensiteit laten dalen met 8 decibel en biedt extra thermische isolatie. Het is een van de toepassingen waarvoor gerecycleerd PU-schuim uit afgedankte matrassen wordt gebruikt.

Sinds juni 2023 is PUResmart onderdeel van Carpenter.

Covestro en Recticel

Partners UGent, KU Leuven

Sectoren

Organisaties