Circulair bouwen aan VUB

Opleiding Ingeneurswetenschappen: Architectuur aan de Vrije Universiteit Brussel

Voor het eerst wordt het vak circulair bouwen een verplicht opleidingsonderdeel in Vlaanderen. Dit binnen de opleiding Ingenieurswetenschappen: Architectuur aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het vak komt in het tweede jaar maar in de opleiding ontdekken studenten een nieuw onderdeel van duurzaam bouwen. Ze ontdekken onder andere:

  • Jaar 1: duurzaam bouwen en detailleren
  • Jaar 2: circulair ontwerpen en bouwen
  • Jaar 3: bioclimatic design
  • Jaar 4: energy performance of buildings
  • Jaar 5: keuzevakken rond duurzaam bouwen en ondernemen

Het vak speelt zich echter niet enkel af achter het bureau. Studenten krijgen de kans om de materie vast te nemen in praktijkgerichte onderdelen. Samen met architecten en aannemers wordt op zoek gegaan naar hoe materiaalhergebruik wonen opnieuw betaalbaar kan maken en hoe innovatieve structuren onze milieuvoetafdruk kunnen verkleinen. Dit wordt gedaan in de vorm van gastlezingen, groepsdiscussies en schetsopdrachten op bouwwerven.

Met deze vernieuwing in het studieprogramma wil de VUB de ingenieur-architecten van morgen vormen. Hierdoor kunnen de studenten later op een creatieve en kritische manier aan de slag in de bouwsector met een rugzak bomvol technische kennis.

Foto: Vrije Universiteit Brussel / Thierry Geenen