Cabosse Naturals

Cabosse Naturals gebruikt de pulp en schil van de cacaovrucht als grondstof voor nieuwe, innovatieve producten.

Al eeuwenlang maken we chocolade van cacaobonen, maar wist je dat 70% van de vrucht errond weggegooid wordt? Cabosse Naturals, een startup van Barry Callebaut, wil die pulp en schil upcyclen en introduceren in de voedselketen. De schil wordt gedroogd en gemalen tot een voedzaam poeder, terwijl de pulp geperst wordt. Cabosse Naturals filtert en pasteuriseert het sap om er vervolgens een concentraat van te maken.

Elk jaar wordt er wereldwijd zo’n 14 miljoen ton cacaovruchten geoogst om chocolade te maken van de bonen. De rest van de vrucht, wat gelijk staat aan  70% van de oogst, wordt niet gebruikt. Dat betekent dat er jaarlijks zo’n 10 miljoen ton fruitafval verdwijnt in de afvalberg. Cabosse Naturals besloot dat dit moest veranderen en werkte een sterke ecologische keten uit om de gehele cacaovrucht te upcyclen. De pulp wordt geperst tot een fruitig sap en de schil wordt gedroogd en gemalen tot een poeder dat gebruikt kan worden voor verschillende applicaties.

Dankzij de nieuwe ingrediënten, creëert Cabosse Naturals een nieuwe generatie voedselproducten en drank die lekker en voedzaam zijn, en tegelijk iets bijdragen aan de planeet en de mens. Denk aan ijs en sorbet, drank, cocktails en mocktails, snackrepen, yoghurt en dessert, en snoepjes.

De tests van deze nieuwe producten gebeuren op Vlaamse bodem: de site van Barry Callebaut in Wieze is de grootste ter wereld en speelt een rol als innovatiehub.