Books in Belgium

Een nieuw leven voor duizenden boeken

De meeste boeken worden slechts een keer gelezen (of helemaal niet) en blijven daarna jarenlang in de kast staan. Zonde, vinden tweedehandsboekenverkoper Dieter Byttebier (31) en internetondernemer Michael van den Reym (30). Geïnspireerd door de opkomende deeleconomie lanceerden ze de website Books in Belgium, een gespecialiseerd online platform waarop iedereen eenvoudig en veilig tweedehandsboeken kan kopen en verkopen.

Books in Belgium handelt als tussenpersoon tussen kopers en verkopers van tweedehands boeken. Als verkoper plaats je snel en eenvoudig je boek online en is het enkel wachten op een geïnteresseerde. Kopers kunnen zoeken in een uitgebreid assortiment tweedehands boeken en kunnen genieten van alle voordelen van een hedendaagse webshop.

Na het aanmaken van een verkopersprofiel zet je op Books in Belgium binnen de tien seconden je boek te koop. Door te zoeken op titel of uniek boeknummer (ISBN) krijg je meteen alle informatie van het boek aangeleverd. Enkel de prijs en de staat van het boek aangeven en je bent klaar. De zoekertjes worden automatisch beheerd, en de administratieve afhandeling verloopt vanzelf. Een boek online zetten is gratis, en de verkoper ontvangt tot 91% van de verkoopprijs.

Niet alles gebeurt echter online: de lokale en sociale component blijft zoveel mogelijk behouden. Uit de ervaring van de makers blijkt dat mensen graag kopen in hun directe omgeving. Niet alleen om verzendkosten uit te sparen, maar ook om andere boekenliefhebbers te ontmoeten en lokale handelaars te ondersteunen. Via Books in Belgium kunnen boeken daarom ook worden afgehaald en ter plekke betaald.

Books in Belgium nam een vliegende start sinds zijn bèta-lancering in maart 2016: het platform biedt al ruim 155.000 boeken aan, van recente romans tot antiquarisch werk van honderden jaren oud. De verkopers zijn zowel professionele handelaars als particulieren met een uitpuilende boekenkast.