Bloemkoolrijst

Een veelzijdig, duurzaam en voedzaam product dat kan dienen als basis voor verschillende gerechten.

Sinds 2014 werken Flander’s FOOD, Greenyard en ILVO samen met verschillende andere partners samen aan de productie van bloemkoolrijst: een innovatief voedselproduct dat afrekent met de reststromen van de bloemkooloogst en tegelijk gezond en duurzaam is. Bovendien kan bloemkoolrijst dienen als basis voor andere voedingsproducten en dient het als inspiratie om ook de reststromen van andere groenten aan te pakken.

Jaarlijks worden er tonnen voedsel weggegooid. Dat begint vaak al bij de oogst op het veld. Zo blijven bij de bloemkooloogst niet alleen de bladeren liggen, maar ook de bodems en de uitgeboorde harten. Daarom klopte Mieke Sys in 2014 aan bij Flander’s FOOD met een idee om iets te doen met de grote hoeveelheid afval die achterbleef op het land bij de oogst van bloemkolen. Greenyard wilde daar ook graag aan bijdragen en zag kansen om ook de nevenstromen van andere groenten te gaan opwaarderen.

Samen met twee landbouwbedrijven werkten Flander’s Food en Greenyard een nieuwe manier van oogsten uit. Een machinefabrikant verbouwde de oogstmachines zodat de volledige bloemkool geoogst kon worden en de bladeren, bloemkoolbodems en uitgeboorde harten niet langer op het veld bleven liggen. ILVO testte verschillende valorisatiepistes en productideeën van Greenyard uit.

Het resultaat van dit project was bloemkoolrijst: een product met brede toepassingsmogelijkheden in verschillende recepten. Andere bedrijven zagen bloemkool daardoor ook meer als grondstof en zochten zelf naar nieuwe mogelijkheden.

Bloemkoolrijst is een vezel- en vitaminerijk product en laat toe om de groente anders te gebruiken. Bovendien past het in een koolhydraatarm dieet en een paleodieet en is het gemakkelijk te gebruiken: producten op basis van bloemkoolrijst zijn voorgeblancheerd en ingevroren, waardoor ze snel klaargemaakt zijn en ze al hun vitamines maximaal behouden.

Flander’s FOOD

Partners Greenyard

Sectoren

Organisaties