Babylone Beer

Bier van onverkocht brood

Maar liefst 12% van de totale voedselverspilling is brood. En dan nog wel vers brood. Daarom ontstond Babylone in de schoot van het Brussels Beer Project: een bier gebrouwen op basis van hergebruikt vers brood. De naam van het bier verwijst naar de Babyloniërs, die hun bier 7000 jaar geleden ook al op basis van brood brouwden.
Babylone is het resultaat van een samenwerking tussen Brussels Beer Project en vzw Coduco, Delhaize en Atelier Groot Eiland. Delhaize biedt dagelijks dagvers brood aan. Onverkochte broden worden door Atelier Groot Eiland opgehaald, tot meel verwerkt en verpakt, waarna Brussels Beer Project ermee aan het brouwen gaat. Om de versheid te garanderen, gebeurt de verwerking nog diezelfde dag.

Het brood vervangt een deel van het graan. Met 500 kilo opgehaald brood kunnen de brouwers 4000 liter bier brouwen.

Ondertussen recycleren ze meer dan 10 ton brood per jaar. Ook hebben ze al met CO2Logic samengewerkt om hun eigen voetafdruk op te sporen en te verkleinen.

De nieuwe brouwerij in Anderlecht zal genoeg zonne-energie produceren om de elektrische behoeften te dekken en het warme water uit hun productieproces zal de enige verwarmingsbron zijn.

Bier van onverkocht brood