Agrotopia

Agrotopia is de grootste dakserre van Europa en bevindt zich in Roeselare. De serre is een testomgeving voor hydroteelt.

In 2015 begonnen Inagro en Provincie West-Vlaanderen met de bouw van Agrotopia, een serre van 9000 m2 voor praktijkonderzoek en de ontwikkeling van innovatieve technieken voor glas- en stadstuinbouw. De dertien onderzoekscompartimenten bieden voldoende ruimte om nieuwe technologieën te ontwikkelen, uit te testen en te demonstreren.

Deze dakserre is met zijn 9000 m² de grootste van Europa, maar bevat geen korrel zand. Dat komt doordat de serre een testomgeving is voor hydroteelt: een vorm van tuinbouw waarbij groenten gekweekt worden op water in plaats van grond. Deze teeltvorm levert kwalitatieve gewassen op, terwijl het de impact op het milieu verkleint. Het helpt telers om de huidige uitdagingen in efficiënte teeltpraktijken, circulair watergebruik en gewasbescherming aan te gaan en levert voordelen op, zoals een hogere opbrengst en ergonomie.

Dankzij de ligging op het dak van de REO Veiling in Roeselare aan de rand van de stad, is de serre de ideale locatie om ook de mogelijkheden van professionele urban farming te ontdekken. De gevelserre laat toe te experimenteren met optimaal ruimtegebruik, telen in de hoogte, meerlagenteelt, diverse types teeltgoten en nieuwe duurzamere substraten. Tegelijk weet Agrotopia landbouw, industrie en stad op verschillende manieren te verweven. Innovatieve waterrecuperatie en hergebruik van stedelijke restwarmte zijn daar maar enkele voorbeelden van.

Ook producenten en afnemers van verse groenten bevinden zich in de buurt, waardoor de dakserre een knooppunt voor kennisuitwisseling en demonstratie vormt. Daarvoor zijn de expozone, demo-opstellingen in de teeltcompartimenten, het stadstuinbouwplein en het auditorium voorzien. In totaal delen zo’n tiental bedrijven hun technologie of kennis met de sector. Dankzij de bezoekerscorridors kan ook de burger de landbouw van dichterbij gaan bekijken.

De aantrekkingskracht van Agrotopia rijkt tot ver buiten de grenzen van West-Vlaanderen of zelfs van België. Deze unieke locatie trekt onderzoekers uit heel Europa aan en kreeg dan ook al een officiële erkenning van het Europese Netwerk van Living Labs.

Inagro

Partners Agrotopia

Sectoren

Organisaties