Word expert circulair bouwen in de nieuwe Howest-campus

dinsdag 5 september 2023

Vanaf eind september organiseert Howest de opleiding ‘Circulair Bouwen’, een hands-on postgraduaat. Toen de hogeschool dus plannen had om zelf een nieuwe campus te bouwen, was het meteen beslist: dat zou volgens circulaire principes gebeuren. Heb je interesse in de opleiding of in het bouwproject?

Grootse vooruitzichten voor Hogeschool Howest die na The Penta in Kortrijk nu ook een make-over van campus Brugge Station op de planning heeft staan. Hiervoor gaan ze in zee met een multidisciplinair design & build team. Bij dit team behoren bouwbedrijf MBG uit Antwerpen, architecten TM evr/INBO, Arcadis, Bureau De Fonseca en Omgeving.

De leden van het team verbroederen zich volledig met het idee van een wereld waarin circulair bouwen de norm is. Ze hanteren een principe waarbij bewoner en natuur centraal staan en dit vertaalt zich in de plannen voor het gebouw: een campus bouwen als boegbeeld van een circulaire economie.

Duurzaamheid centraal

Om de bestaande campus te renoveren en de nieuwe gebouwen op te trekken wordt gebruik gemaakt van tal van verschillende duurzame concepten. Zo werd beslist om het bestaande gebouw niet te slopen maar te hergebruiken, een eerste stap in heel wat duurzame keuzes. De aanpassingen die gedaan werden zijn gericht op het realiseren van een multifunctioneel onderwijsgebouw.

Bij het optrekken van het betonskelet werd daarom de focus gelegd op een indeling die flexibel is voor de toekomst en werd het hele gebouw ingericht aan de hand van modulaire principes waardoor aanpassingen hier ook zo eenvoudig mogelijk worden gehouden.

Om de ecologische voetafdruk van de nieuwe campussen laag te houden, wordt ook nieuw materiaalgebruik beperkt. In plaats van lokaalvullende plafonds wordt gekozen voor plafondeilanden. Hierdoor worden installaties die zich bevinden in het plafond zeer bereikbaar en wordt het onderhoud ervan zo eenvoudig mogelijk gehouden. Ook de interieurafwerking kreeg een minimalistisch, uniform en tijdloos karakter.

Niet alleen binnenin werd er gefocust op duurzaamheid, ook het exterieur werd opgebouwd met circulariteit als norm. Het skelet van de buitengevel werd opgetrokken in hout en daarna bekleed met verschillende soorten recyclebaar materiaal: natuurlijk composiet panelen (o.b.v. cement, cellulose, mineralen), stalen panelen uit duurzame bronnen en kunststof gevelleien genaamd ‘Pretty Plastics’.

Die laatstgenoemde is een innovatief type gevelbekleding dat zich volledig inzet op circulariteit. Dit door PVC te recycleren, waarvoor in het productieproces enkel gebruik wordt gemaakt van regenwater.  

Dit is echter niet de enige plaats waar water duurzaam wordt ingezet. De nieuwe gebouwen van Howest zullen namelijk ‘waterrobuust’ worden. Regenwater wordt maximaal opgevangen. Toiletwater wordt gereinigd door een gesofisticeerde installatie waardoor het herbruikt kan worden. Regenwater en gereinigd water worden gecontroleerd gemengd om te herbruiken voor toiletspoelingen en tuinonderhoud. Daarenboven worden waterzuinige toiletten en urinoirs geïnstalleerd. Ook wordt het dak voor een deel bekleed met Sedum planten. De groendaken zorgen voor een extra buffer om het regenwater in op te slaan en functioneren als extra isolatielaag op de daken..

Circulair bouwen moet je leren

In het Howest-gebouw zal er vanaf 2024 plaats zijn voor meer dan 5.000 studenten en 24 opleidingen. Verschillende bouwopleidingen zullen hier hun vaste stek vinden en ook de integratie van circulair bouwen binnen opleidingen zoals Toegepaste architectuur, Built environment en Bouwkundig tekenen is een feit. Daarnaast pakt Howest uit met zijn eigen postgraduaat: Circulair bouwen. Een opleiding die zowel toekomstige als huidige bouwprofessionals moet aanzetten om zich bij te scholen over de mogelijkheden binnen de markt van circulair bouwen.

Meer info over het postgraduaat kan je hier terugvinden: https://www.howest.be/nl/opleidingen/postgraduaat/circulair-bouwen

Deel dit artikel