Samen naar minder waterverspilling met Proeftuinen droogte

dinsdag 23 januari 2024

In het streven naar duurzaam waterbeheer heeft Vlaanderen een opmerkelijk initiatief geïntroduceerd: 'Proeftuinen droogte'. Dit programma, gefinancierd door de Vlaamse regering in het kader van de Blue Deal en Vlaamse Veerkracht, heeft als doel de drempel naar onderzoek naar nieuwe technologieën, andere oplossingsmogelijkheden en samenwerkingsverbanden te verlagen. Het programma ondersteunt momenteel 31 proefprojecten uit diverse sectoren en biedt een veelbelovende stap naar een waterbewuste toekomst.

Wat is Proeftuinen droogte?

Proeftuinen droogte is een baanbrekend initiatief dat tot stand is gekomen als reactie op de uitdagingen van droogte, vooral benadrukt door de droge zomer van 2020. Het programma heeft tot doel innovatieve technologieën, oplossingsmogelijkheden en samenwerkingsverbanden te verkennen en te implementeren om zo de impact van watertekorten te verminderen. Met de financiële ondersteuning van de Vlaamse regering heeft Proeftuinen droogte de weg geëffend voor een gevarieerd aanbod aan proefprojecten.

Diverse projecten, één gezamenlijk doel

Het hart van Proeftuinen droogte klopt in de verscheidenheid van de ondersteunde projecten. Van uitwisseling van waterstromen tussen nabijgelegen bedrijven tot landbouwinitiatieven, elk project draagt bij aan een collectieve kennisbasis. Deze kennis wordt niet alleen opgeslagen maar ook gebundeld, waardoor een waardevol reservoir van informatie ontstaat dat de weg opent naar een vermenigvuldiging van waterbesparende projecten in heel Vlaanderen.

In het teken van kennis delen organiseren we op 28 maart een webinar omtrent het thema landbouw.

Schrijf je hier in voor het webinar >

Hoeve van elven

Een van de vele inspirerende voorbeelden binnen Proeftuinen droogte is het project bij Hoeve Van Elven, een gedreven akkerbouwbedrijf. Na de droge zomer van 2020 zocht het bedrijf naar alternatieve waterbronnen om hun waterverbruik te verminderen. Hier kwam Proeftuinen droogte in beeld.

Samen met partners Lodewijckx NV en Graszoden Van Bael startte Hoeve Van Elven het 'samenwerkwater'-project. Een investering in een geavanceerde machine stelde hen in staat om 80% van hun voorbehandelingswater voor groenten te recupereren. Daarnaast werden twee opslagbekkens gebouwd, met een totale capaciteit van 3.000 m³ per opslagbekken. Door deze gezamenlijke inspanningen kon Hoeve Van Elven jaarlijks tot 10.000 kuub besparen tijdens het wasproces en maar liefst 30.000 kuub tijdens de irrigatie van hun percelen. De positieve resultaten stimuleren het bedrijf om het initiatief verder op te schalen en nog meer water te besparen in de komende jaren.

Wil je net zoals Hoeve Van Elven een circulair verhaal opzetten voor jouw onderneming? We inspireren je graag: https://www.vmm.be/proeftuinen-droogte

Deel dit artikel