PVC-afval in de zorg: een zorg minder dankzij VinylPlus® Med, Raff Plastics & Renewi

vrijdag 15 december 2023

Het VinylPlus® Med-project is een duurzaamheidsprogramma van de Europese pvc-industrie. Dat net deze speler zich op de medische wereld stort is niet verrassend. Van alle plastiek die in de zorg wordt gebruikt, bestaat ruim 27% uit PVC. Bovendien gaat het over heel wat materiaal dat nooit rechtstreeks in contact komt met patiënten en bijgevolg onder de categorie niet-risicohoudend medisch afval valt. Daarenboven gaat het over kleurloos pvc dat uit één laag bestaat en daardoor heel goed recyclebaar is. Als dat nog niet genoeg is om overtuigd te zijn van de circulaire mogelijkheden van dit afval, dan is er nog het materiaal pvc zelf dat meermaals kan worden gerecycleerd zonder kwaliteitsverlies.

Om in de missie te slagen, steunt het VinylPlus® Med-project op sterke schouders. Een eerste speler is Renewi, die het project logistiek ondersteund en zorgt voor de naleving van de procedures. Een tweede is Raff plastics, het bedrijf waarvan Caroline Van der Perre, de winnaar van de WOMED award in 2022*, de mede-eigenaar is. Zij ondersteunen vanuit hun ervaring als totaaloplossing bij de recyclage van plastic materiaal het project via kwaliteits- en traceerbaarheidscontroles, sortering en recyclage van het materiaal. De samenwerking tussen de drie spelers en de ziekenhuizen zorgt voor een sterk circulair verhaal. Vanuit VinylPlus® worden de medewerkers van de ziekenhuizen opgeleid om beter te recycleren. Raff plastics transformeert het pvc-afval in grondstoffen die kunnen worden gebruikt voor andere toepassingen in de zorgcontext, zoals bijvoorbeeld vinyl-wandbedekking.

Op dit moment maken al 17 ziekenhuizen deel uit van het project en wordt er al zeker 1 ton aan pvc-afval gerecycleerd. Er wordt verwacht dat het project tegen 2025 50 deelnemende ziekenhuizen telt, goed voor 20 ton gerecycleerd materiaal.

Caroline heeft ook haar eigen podcast: De keuze van Caro. Als specialist gaat ze in die podcast dieper in op vragen over circulariteit, recycleren en duurzaam leven. De podcast is onder andere te beluisteren via www.raffplastics.be/en/podcast.

Deel dit artikel