KARMA in Calabria

vrijdag 23 februari 2024

Geen “dolce far niente” voor ons tijdens de 3de interregionale projectpartnermeeting van KARMA in Calabrië, één van de zuidelijkste regio’s van de Europese unie. Een arme regio, maar ook zo rijk. Het werden twee dagen gevuld met workshops, site visits en geanimeerde discussies over het verder projectverloop van KARMA.

Enkele voltreffers van Calabrese bodem uit het programma (om te zwijgen over het aangenaam klimaat, de prachtige kustlijn en viewpoints, de voortreffelijke keuken, de olijf- en citrusbomen,... )

Het stemt ons hoopvol dat de Università degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria (UniRC) komende generaties van architecten opleidt met lifecycle thinking in circulair architectural design in het programma. Ook in erfgoedrestauratie worden studenten ingeschakeld. Architect en raadgever bij de gemeente, Luigi Scaramozzino, leidde ons rond in de oude binnenstad van zijn geliefde Gerace - stad van 100 kerken - en demonstreerde sommige van de oude en nieuwe circulaire technieken toegepast om de resterende kerken in hun oude glorie te herstellen. Waaronder de Annunziella kerk en de kathedraal, één van de grootste van Calabria. 
Onder de indruk van zoveel moois.

In Siderno bezochten we Ecosistem, een eigentijds afvalverwerkings- en recyclage bedrijf dat moet niet moet onderdoen voor de Vlaamse. Hier is ook het familiebedrijf  Eco-ambiente gevestigd dat sloopafval ophaalt en verwerkt tot secundaire grondstof voor wegvulling of funderingen.

Wat we zeker onthouden is de terechte gedrevenheid, trots en passie waarmee deze professoren, zaakvoerders en projectleiders hun werk voorstellen! Gedragsverandering met het oog op minder materiaalgebruik en huishoudelijk afval is een werk van lange adem en gaat ook in deze regio langzaam. Initiatieven voor afvalpreventie kunnen een belangrijke volgende stap vooruit betekenen.

 

Met dank aan partners Eurokom en Reggio Calabria voor dit mooie programma en de gastvrijheid!

Meer weten over het KARMA project? 

interreg project: KARMA

Deel dit artikel